avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA platitor de TVA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA platitor de TVA

Buna ziua,
exista oare pe site-ul ANAF o sectiune unde sa verific daca un PFA este sau nu platitor de TVA?, PFA-urile care nu depus deconturile pot fi scoase de la TVA, si in acest caz ce pot sa fac sa remediez situatia, ce declaratii se depun? (la fel ca si in cazul unui SRL 099 si respectiv 096).
Daca un PFA presteaza servicii unei firme platitoare de TVA si in Austria de exemplu, trebuie sa faca D390, in momentul prestarii serviciului, pana la 25 a lunii urmatoare?, precizez ca PFA-ul in cauza nu stia ca este platitor de TVA, sau era in 2011, si a facut toate facturile fara TVA, la extern, pt intern etc.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 12:38, 9 Octombrie 2013
Buna ziua,

Verificarea persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se face aici.
[ link extern ]

Daca nu a depus deconturile de TVA, i-a fost anulat codul de TVA potrivit art.153, alineatul 9, litera d din CF; acestea se pot depune cu amenda. Conform alineatului 9^1, litera c din CF, inregistrarea persoanlor a caror cod de TVA a fost anulat din cauzele exprimate mai sus, se face la solictarea acestora pe baza urmatoarelor informatii/documente:
1. prezentarea deconturilor de taxă nedepuse la termen;
2. prezentarea unei cereri motivate din care să rezulte că se angajează să depună la termenele prevăzute de lege deconturile de taxă;

Din punct de vedere TVA, in perioada in care ii este anulat codul de TVA, persoanei impozabile ii sunt incidente prevederile art.11, alineatele 1^2, respectiv 1^3 care precizeaza:

(1^2) Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabili după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform art. 78^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare.

(1^3) Contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă. Pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VI, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 156^2 depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA, sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:
a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;
b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul înregistrării. În cazul bunurilor de capital se aplică prevederile art. 149;
c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) înainte de data înregistrării şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.


Nuami bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactivare platitor tva hanganumagdalena hanganumagdalena O societatea care nu a efectuat operatii economice in sfera TVA intr-o perioada de 6 luni consecutive, si i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Inactivitate fiscala societate neplatitoare de tva. mihalea223 mihalea223 Buna seara, Firma mea a fost declarata inactiv fiscal din 2013, in prezent actele sunt in derulare si urmeaza sa cerem reactivarea fiscala. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Ajustari tva, facturare cu sau fara tva in speta data xintya73 xintya73 O firma de transport ,platitoare de tva lunar,inregistrata si in registrul operatorilor intracomunitari), a facut o achizitie intracomunitara in anul 2011 ... (vezi toată discuția)