avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare grupa II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare grupa II de munca

Mama lucreaza in cadrul unui Serviciu de Ambulanta.
Munca desfasurata in perioada martie 1990-aprilie 2001 a fost incadrata in grupa II de munca, are adeverinte in acest sens.
Din aprilie 2001 si pana in prezent desfasoara aceasi activitate, avand acord un spor de "conditii deosebite de munca", "conditii periculoase de munca", "conditii deosebit de periculoase", in funcitie de actul normativ aflat in vigoare din 2001 pana in prezent. Ideea este ca primeste un spor pentru conditii deosebite, dar munca nu a fost incadrata in grupa II.
In instanta s-ar putea obtine obligarea incadrarii in grupa II din 2001 pana in prezent?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:13, 28 Septembrie 2018
Pentru a fi obtinuta incadrarea in grupa de munca dupa 2001, institutia (SErviciul respectiv de ambulanta) trebuia sa intocmeasca un dosar conform prevederilor HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si copletarile ulterioare (pentru conditii deosebite de munca), respectiv HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii speciale de munca).
Pentru conditii deosebite dosarul trebuia avizat de catre ITM/ inspectia muncii si in urma aprobarii primite anual, firma sa nominalizeze lucratorii incadrati pe locuri de munca/ posturi de lucru.
Pentru conditii speciale, conform dosarului avizat de catre inspectia muncii, firma si locurile de munca/ posturile de lucru urmau a fi nominalizate in final, in anexa la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010, iar lucratorii urmau sa beneficieze de conditii deosebite de munca.
Sporul de care amintiti, nu are legatura cu grupa de munca.
In cazul deschiderii unei actiuni in instanta, firma ar trebui sa motiveze care au fost cauzele pentru care nu s-a primit in continuare, dupa 2001, grupa de munca.
Personal cred ca firma nu a intocmit dosarul amintit si/ sau nu a primit avizele necesare, motiv pentru care a decis sa acorde sporul respectiv.
In instanta ar trebui solicitata efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii, care sa stabileasca daca dupa 2001 s-au modificat/ imbunatatit simtitor conditiile de munca si nu mai fost necesara incadrarea lucratorilor in grupa de munca.
Daca instanta dispune incadrarea in grupa de munca, atunci firma este obligata sa plateasca retroactiv diferenta de CAS catre stat si sa nominalizeze retroactiv lucratorii beneficiari de grupa de munca.
Una este acordarea sporului si alta este incadrarea in grupa de munca.

Chiar daca deschideti o actiune in instanta, societatea nu are obligatia de a motiva de ce nu a depus acel dosar de incadrare a locului de munca in grupa de munca.

Nu este legal si corect daca se acorda un spor de conditii deosebite/periculoase sa fii incadrat si in grupa de munca corespunzatoare?

V-as ruga sa cititi [ link extern ] .

Practic atat Tribunalul cat si Curtea de Apel a concluzionta ca Serviciul de Ambulanta trebuia sa incadreze persoana in cauza in grupa a II-a.
Daca ai fost platit pt o munca deosebita/periculoasa, nu ar fi normal/legal/corect ca aceasta munca sa iti fie trecuta corespunzator si in carnetul de munca?

Am vazut o sedinta a unei prefecturi in care un anumit domn se intreba:
"odata cu regionalizarea ambulantei, centrul regional va prelua personalul ambulantei din judetul X cu pastrarea salariului actual si al incadrarii in grupa a II-a?"


Din unele informatii am aflat ca un serciciu de ambulanta din tara are tot personalul medical(medic/asistent/ambulantier) incadrat in grupa a II-a.

De ce intr-un judet se poate si in altul nu?

In urma sentintei/deciziei la care am facut referire ar putea obtine incadrarea in grupa a II-a si alte persoane care isi desfasoara munca in conditii identice ?

Am uitat sa precizez ca nu se urmareste obtinerea de bani in plus la salariu, ci doar acordarea reducerii corespunzatoare varstei de pensionare.

Va multumesc pt mesaje si pt timpul dvs acordat citirii acestui mesaj.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
Brokeru22, utilizator
Practica judiciara nu constituie izvor de drept. In acest caz, ceea ce s-a stabilit de catre o instanta de judeacta nu este obligatoriu sa se pronuntate si de catre alte instante.

Legislatia romaneasca actuala nu prevede ca daca se acorda sporuri pentru un anumit gen de activitate (in speta conditii deosebite), sa se acorde si grupa de munca (in speta pentru conditii deosebite).
Acordarea grupei de munca se face in conditiile prezentate in mesajul meu anterior.
Daca deschideti actiune in instanta si se ajunge la o hotarare definitiva in sensul acordarii grupei de munca pentru mama dvs., numai atunci va putea beneficia de aceasta prevedere.
In carnetul de munca trebuia mentionat obligatoriu sporul pentru conditii deosebite de munca acordat lucratorilor, dar aceasta mentiune nu duce obligatoriu si la incadrarea in grupa de munca.
In link-ul mentionat de dvs. sunt discutii pe tema subiectului, care nu pot tine loc de prevederi legislative si cu atat mai putin aceste discutii pot fi avute in vedere la stabilirea varstei de pensionare.
O data cu regionalizarea, in urma preluarii ambulantei de catre Consiliul judetean, automat se vor prelua lucratorii cu toate sporurile si grupa de munca acordata conform prevederilor legislative in vigoare (atentie, numai acolo unde firma a intocmit dosarul si a primit avizele necesare).
Acolo unde firma nu a dat importanta (nu s-a preocupat ca lucratorii sa beneficieze de grupa de munca), nici in urma preluarii ambulantei de catre Consiliul judetean, lucratorii nu vor beneficia de grupa de munca. Solutia ramane tot instanta de judecata.
Sentinta/ decizia instantei pentru acordare grupa de munca unor lucratori din Serviciul de ambulanta dintr-un anume judet, la care va referiti, are aplicabilitate doar in dosarul in care s-a pronuntat.

Alte discuții în legătură

Conditii periculoase mon73key mon73key In perioada 01.04.2001 - 2003 am lucrat la CFR si am trecut pe cartea de munca spor conditii periculoase in suma de ... conform CCM, la fel ca si inainte de ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Am primit spor de conditii grele un an de zile. anul acela nu trebuia sa fie in gr. 1 de munca la pensie? ion + ion + In perioada 01.01.1974-01.01.1975 am primit 40 lei lunar spor conditii grele de munca acordat conform art. 89 din legea 10/1972* si art 68 (2) din legea ... (vezi toată discuția)