avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am primit spor de conditii grele un an de zile. Anul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am primit spor de conditii grele un an de zile. Anul acela nu trebuia sa fie in gr. 1 de munca la pensie?

In perioada 01.01.1974-01.01.1975 am primit 40 lei lunar spor conditii grele de munca acordat conform art. 89 din legea 10/1972* si art 68 (2) din legea 57/1974**. Asa este scris in adeverinta eliberata de angajator in 2008. M-am pensionat in 2011 si Casa de Pensii nu m-a incadrat in gr. 1 de munca in anul 1975. A valorificat numai cei 40 lei lunar primiti. Ce pot face acum?
*- art 89 l 10/1972; Persoanele care-şi desfăşoară activitatea în locuri de muncă cu condiţii vătămătoare sau periculoase beneficiază de sporuri la salariu potrivit prevederilor legale. Conducerile unităţilor sînt obligate sa ia măsuri pentru înlăturarea cauzelor care determina asemenea situaţii, să asigure condiţii normale de muncă, fără pericol de accidente şi îmbolnăviri profesionale.
**art.68 (2) l 57/1974; (2) Consiliul de Miniştri stabileşte anual categoriile de locuri de muncă cu condiţii nocive sau periculoase la care se acordă sporul prevăzut în alin. (1), precum şi cuantumul şi criteriile de diferenţiere a acestuia.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
ion +, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion + , utilizator 09:10, 18 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordarea acelui spor cu incadrarea in grupa de munca sunt doua aspecte total diferite .

Asadar,e ste posibil si acordarea acestor sporuri fara ca locul unde va desfasurati activitatea sa fie incadrat in grupa a II-a de munca sau grupa I-a de munca .

Pentru a beneficia de grupa de munca/ conditii deosebite ori speciale de munca , societatea la care ati lucrat trebuia sa intocmeasca documentele prevazute de legislatia in vigoare, sa depuna dosarul la ITM si sa obtina avizul acesteia si apoi sa nominalizeze, prin decizie, salariatii pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati care sa beneficiaeze de asa ceva.

Daca societatea nu a intocmit astfel de documente , atunci va fi foarte greu de obtinut o astfel de adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata in grupade munca/conditii de munca (speciale sau deosebite).
Va multumesc. Eu am crezut ca este un document verificabil cf. legii 172/2016 ce permite o incadrare in grupe de munca chiar daca in carnetul de munca nu a fost trecut asa ceva. In plus mai am si noua luni disparate in care am primit spor pentru lucru in conditii de radiatii X si Gama. La vremea eliberarii documentului, unitatea nu avea sa stie de simplificarea din legea 172/2016 pentru a nu mai merge in instanta cf. expunerii de motive a legii. Aici in lege este implicata Casa de Pensii care poate acorda punctaj peste angajator, dar acesta trebuie sa confirme, ceea ce a si facut.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2019
ion +, utilizator
Documentul verificabil poate fi unul dintre următoarele acte:

actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin documente verificabile se înţelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

În situaţia în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive
Angajatorul nu a m-a avut in in vedere in 1990 prin ordinul 50 si nici nu vrea sa mai elibereze altceva in afara adeverintei din 2005. Dar din adeverinta rezulta ca eu sustin ca am lucrat in mediu cu conditii grele din moment ce am primit spor. In expunerea de motive, legea 172/2016 tocmai aceasta spune; pentru ca unii au fost nominalizati si altii nu, unora le-a trecut in carnet, la altii nu, este necesar sa nu fie discriminare si nici procese in instanta. Legea 172/2016 aduce un element de noutate fata de 2005 cand s-a elaborat adeverinta si din acest considerent as vrea sa stiu daca argumentul ca sporul in conditii grele primit imi da sansa sa castig in instanta si perioada de munca in gr. 1 in care am avut sporul. Nu am mentionat; sunt pensionat din august 2011. Din adeverinta in cauza mi-a fost recalculata recent pensia doar cu sporul de conducere pe timp de 5 ani (1994-1999) (Casa de Pensii nu a luat in seama nici acest lucru la data pensionarii), cu efect dupa 01.04.2019. Vad cumva o greseala din adeverinta pe jumatate indreptata, de aceea as vrea sa ''reincalzesc'' toata disputa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce elemente din dosarul de pensie pot modifica punctajul cand pensionarul se transfera dintr-un judet in altul? ion + ion + Am aflat de procedura si actele de transfer ale dosarului de pensionare dintr-un judet in altul. Eu sunt acum in aceasta situatie; sa-l mut din Prahova in ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Legea 172/2016 se aplica numai pensionarilor iesiti la pensie inainte de 1 ianuarie 2011? ion + ion + Am gasit un articol scris de sefa casei de pensii Dolj in care era scris ca aceasta lege 172/2016 are aplicabilitate pentru cei care au iesit la pensie inainte ... (vezi toată discuția)