avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte comitet executiv cu conventie civila
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte comitet executiv cu conventie civila

In urma evaluarii raportarilor asociatiei noastre de proprietari catre ANAF, s-a constatat ca, de cca doi ani, presedintele asociatiei noastre figureaza cu taxe platite ca fiind angajat cu conventie civila de prestari servicii si nu cu contract de mandat. Care pot fi urmarile din partea ANAF in cazul in care se descopera manopera si se doreste intrarea in legalitate cu plata indemnizatiei presedintelui in baza unui contract de mandat?
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 17:38, 9 Octombrie 2013
Pai din moment ce taxele au fost platite, asa cum spuneti, nu vad de ce sa aiba ANAF-ul ceva de reprosat!
Taxele sant platite partial pentru ca este diferenta intre contract de mandat si conventie in sensul ca se platesc mai putini bani pentru conventie.
Faceti modificarea si intrati in legalitate inainte ca ANAF sa descopere manopera.
Dar asta se poate intampla numai daca aveti vreo reclamatie.
La un control inopinat al reprezentantilor ITM la o asociatie de proprietari din Bucuresti, s-au identificat 2 conventii civile pentru administrator si femeia de serviciu. Amenda prevazuta este intre 10.000 si 20.000 lei pentru fiecare angajat care nu este in regula. Asociatiei de mai sus i s-a aplicat amenda de 20.000 lei pentru ambii angajati fara contract de munca, fiind obligata la plata amenzii si intocmirea contractelor de munca atat pentru administrator cat si pentru femeia de serviciu, transmiterea revisal si intocmirea fisei de pontaj zilnic pentru ambii in termen de 2 saptamani de la control.
Au fost aplicate prevederile privind contraventiile in ceea ce priveste nerespectarea dispozitiilor art.16, alin 1 din legea 53/2003-republicata, modificata si completata.
Ar fi bine sa intrati in legalitate inainte ca cineva sa sesizeze sau sa se autosesizeze.
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Presedintele asociatiei este ales de adunarea generala si nu angajat al asociatiei. Presedintele poate primi indemnizatie in baza contractului de mandat. Contractul de mandat este un contract civil si nu un contract individual de munca.
In actegoria contractelor civile intra atat contractul de mandat cat si conventiile civile. Ambele se incheie intre asociatie, pe de o parte, si persoana fizica, pe de alta parte. Ambele se inregistreaza la asociatie si nu la ITM, nu la finante si nici la o alta institutie.
Ambele beneficiaza de acelasi tratament fiscal, aceleasi contributi... ambele se raporteaza in D 112. Asa ca din punct de vedere fiscal nu conteaza ca se numesc conventii sau contract de mandat. Daca nu s-au calculat, retinut si achitat la stat impozitele si contributiile, riscurile sunt aceleasi indiferent de denumire.
Dar... asociatia depune declaratia 112 pentru aceste contracte ca si pentru contractele individuale de munca. Daca in D 112 s-au raportat (ori au rezultat automat) anumite sume de plata, acestea figureaza la finante ca "sume datorate si neachitate". In momentul cand se face plata acestora (total sau partial) se stinge datoria (respectiv total sau partial), se soldeaza. Daca sunt diferente intre obligatii (D 112) si plati (ordinul de plata sau foaia de varsamant...), finantele observa acest lucru si trimit asociatiei somatie de plata. Am primit asemenea somatie si pentru o diferenta de 1 leu.

Pentru a fi totul legal, trebuie:
1. Presedintele sa-si intocmeasca contract de mandat simplu normal si fara alte formalitati ca oricum nu se uita nimeni la acest contract
2. Pe statul de palta sa se calculeze si retina contributiile si impozitul asa cum prevede legea
3. In urmatoarea declaratie 112 sa se completeze indemnizatia corect, asa cum este in realitatte si cu toate contribuitiile si impozitul legal asa cum apar si pe statul de plata.
4. Platiti la finante ceea ce rezulat ca impozit si contribuitii din aceasta D 112.
Faceti acest lucru incepand de luna asta si spor la munca!

Alte discuții în legătură

Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)
Declaratia 112 sectiunea c marryradu marryradu Am depus declaratia 112 pe sectiunea c eu administratorul femeia de servici si presedintele toti pe conventii civile si imi da urm eroare: E: asigurat (3) ... (vezi toată discuția)
Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat elga50 elga50 Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul ... (vezi toată discuția)