avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conditii initiere dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conditii initiere dosar penal

Buna ziua,

As avea nevoie de un sfat pentru urmatoarea situatie:
- am accidentat usor o persoana pe trecerea de pietoni;
- in acceasi zi dar la cateva ore dupa producerea accidentului victima a fost la spital unde a fost vazuta de medicul de garda dar fara a fi internata;
- ulterior(in aceeasi zi) am fost chemata la politie unde mi s-a deschis un dosar si mi-a fost retinut permisul;

Dupa curgerea termenului legal pentru ca victima sa depuna plangerea am fost la politie pentru a afla ce s-a intamplat cu dosarul; d-l politist mi-a comunicat ca victima nu a depus plangere si ca dosarul a fost trimis la procuratura;

Pentru ca deja trecusera 3 luni de la expirarea dovezii initiale am depus o cerere de prelungire la procuratura, care mi-a fost respinsa si citez din rezolutie:

"din dosarul cu nr/......rezulta ca susnumita este cercetata sub aspectul savarsirii infr. prev. de art 184 al 1 si 3 Cp, infractiune ce se inscrie in cazurile prevazute la al. 4 teza a II-a si al. 5 din OUG nr 195/2002 modificata si completata prin L.49/2006 si OUG nr. 146/2008.

Avand in vedere infractiunea pentru care este cercetat petentul, chiar daca dispune de prezumtia de nevinovatie, prev. de disp art 5/2 Cpp, procedand la verificarea cererii, a dovezii eliberate si a actelor din dosarul susmentionat, fata de imprejurarile concrete in care a fost savarsita fapta (art 135 lit H) si gradul de pericol social apreciez cererea ca fiind neintemeiata, motiv pentru care,
In temeiul art 111 al 6 din OUT 195/2002 Rep. modificata si completata prin L49/2006, OUG 146/2008 si disp art 203 al 1 Cpp,

Dispun respingerea cererii......" si inchei citatul.

Intrebarile mele ar fi:
1. care este cazul in care se deschide un dosarul catre procuratura? este de ajuns ca victima sa fi fost vazuta de camera de garda pentru a se deschide acest dosar sau trebuie sa fi facut plangere in termenul legal? avand in vedere aceasta rezolutie de mai sus imi este teama ca victima a depus plangere, desi din cate am inteles de la d-l politist aceasta nu ar fi facut-o....)
2. cum pot accesa continutul dosarului - pentru ca oriunde am intrebat(politie.procuratura unde am depus cererea de prelungire a dovezii) mi s-a raspuns in doi peri si tot timpul pe fuga...

Va multumesc pentru ajutor
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Freckles, utilizator
Parerea mea e sa angajati un avocat care sa studieze dosarul.
Multumesc pentru raspuns, voi incerca sa gasesc un avocat dar as mai avea o intrebare - in conditiile in care victima nu a fost spitalizata(cum presupun si cum m-a informat/dezinformat politistul) care e pedeapsa maxima pentru aceasta infractiune?

Multumesc din nou:)
Sa va raspund pe rand la intrebarile dvs.
1) in cazul unui accident cu victime se deschide automat lucrare penala, ulterior primeste numar unic de dosar penal.Victima are termen de 2 luni sa depuna plangere penala impotriva dvs, daca nu o va face dosarul se va finaliza prin rezolutia de NUP. Daca totusi victima are peste 60 de zile de ingrijiri medicale , politia se poate sesiza din oficiu dar si in acesta situatie impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Daca victima va depune plangere penala in interiorul celor 2 luni veti avea posibilitatea sa va impacati in tot cursul urmaririi penale si in instanta, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Atentie, pentru a fi retinuta infractiunea de vatamare corporala din culpa victima trebuie sa aiba peste 10 zile de ingrijiri medicale trecute in CML, altfel solutia in dosar va fi tot NUP.
2) la intrebarea asta vi s-a raspuns mai sus.
La ultima intrebare acestea sunt prevederile legale in cazul savarsirii acestei infractiuni, nu pot sa va indic unde va incadrati deoarece nu cunosc numarul de ingrijiri medicale pe care le are victima.
ART. 184 c.p.
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal accident auto din 05/2007 Florin275 Florin275 acum aproape 6 ani am fost protagonistul unui accident auto cu o victima ,la primele cercetari a reiesit ca eu as fi vinovatul victima are peste 60 de zile ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pieton alexa213 alexa213 Buna ziua, am si eu o intrebare.In caz de accident minor cu victima, dar fara spitalizare, daca soferul s-a inteles cu victima la o anumita suma de bani ca ... (vezi toată discuția)
Accident auto , vatamare corporala, procedura stanpatitul stanpatitul Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte: In urma cu aproximativ o luna de zile o ... (vezi toată discuția)