avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii ascunse apartament cu prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii ascunse apartament cu prima casa

Buna ziua,

Am achizitionat acum 1 luna un apartament la et. 9 intr-un bloc de 10 etaje, din anul 1981.Mentionez ca la prima ploaie, am inceput sa am infiltratii in sufragerie si drmitor, la imbinarea dintre perete si tavan.Cand am luat apartamentul nu ploua.Mai mult sufrageria si dormitorul sunt placate cu rigips(mentinandu-se ca s-a efectuat acest lucru pt caldura).

Nu aveam de unde sa stiu ca are infiltratii, iar proprietarul nu mi-a mentionat acest lucru.

Am luat apartamentul cu credit prima casa.

Il pot actiona in instanta pe proprietar ? Am impresia ca am fost pacalit?

Il pot obliga sa restituie banii?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 12:05, 12 Noiembrie 2013
PHUSULAN a scris:
Il pot actiona in instanta pe proprietar ?

Da, il puteti actiona in 3 luni. Dar nu cred ca aveti sanse sa dovediti ca a vrut sa va insele.

PHUSULAN a scris:
Am impresia ca am fost pacalit?

Nu cred ca ati fost pacalit. Pur si simplu ploaia asta a fost mai mare ca niciodata si umezirea intre perete si tavan s-a produs etaje bune mai jos decat ultimul nivel al blocurilor. Bloc din '81 nu este chiar fata mare. Astea sunt blocurile comuniste.
De exemplu :
- apa intre perete si tavan s-a infiltrat cu 3 nivele mai jos decat ultimul nivel pe peretele exterior, desi peretele este placat cu polistiren si tencuit.
- apa infiltrata in bloc cu 12 etaje, la etajul 10, dar nu pe peretele exterior, ci in peretele de la usa de intrare, deasupra contuarului electric. Deci s-a scurs prin peretele vertical interior, efectiv minim 2 etaje.
Tot sudul tarii a patit-o, vorbeam mai ieri cu o doamna de la asigurari si imi spunea ca dupa ploaia asta au fost invadati de locatarii de la ultimele etaje pentru asigurari, ca pur si simplu le-a plouat in case, au stat cu ligheanele sub bec. Dar nici un asigurator nu despagubeste pagube la apa din infiltratii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
trandafir2, moderator
Consider ca este viciu ascuns. Nu aveati de unde cunoaste faptul ca ploua sau nu in casa daca ati cumparat vara apartamentul, decat din spusele vanzatorului si de aici cred ca leguitorul vine sa va protejeze.
Este clar un viciu ascuns. Imi este greu sa cred ca fostul proprietar nu a avut cunostinta de aceste infiltratii pana sa vi-l vanda dvs. si va sfatuiesc sa il actionati in judecata.
Il pot actiona acum sau dupa 3 luni ? Multumesc mult.Ce probleme sunt daca daca am luat creditul prin prima casa, adica daca castig in instanta cum procedez cu banii?

Multumesc,

Acum.

Din codul civil:
Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului în termenul stabilit prin contract sau, în lipsă, în termen de 3 luni, pentru construcţii, sau în termen de două luni de la data la care le-a descoperit, pentru celelalte bunuri. În caz contrar, la stabilirea despăgubirii ce vânzătorul datorează cumpărătorului pentru viciile ascunse, se va ţine seama şi de paguba pe care vânzătorul a suferit-o din cauza nedenunţării sau denunţării cu întârziere a viciilor.

În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor,
cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.
(2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin.(1), decât cea solicitată de cumpărător

Alte discuții în legătură

Vicii ascunse PHUSULAN PHUSULAN Buna ziua, Am achizitionat acum 1 luna un apartament la et. 9 intr-un bloc de 10 etaje, din anul 1981.Mentionez ca la prima ploaie, am inceput sa am ... (vezi toată discuția)
Garantie bloc pentru vicii ascunse Dana Marin Dana Marin Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc nou, la ultimul etaj, are un an. De la ploaia de aseara mi-a intrat apa pe tavan in bucatarie. Firma care a vindut a dat ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse apartament bloc nou Andeea Cristea Andeea Cristea Bună ziua, in urma cu aproximativ doua luni, am cumpărat un apartament intr-un bloc nou, direct de la dezvoltator, prin programul Prima casa. Apartamentul ... (vezi toată discuția)