avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Certificat rezidenta fiscala
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Certificat rezidenta fiscala

Am cerut administratiei financiare un certificat de rezidenta fiscala pentru anul 2011. Aveam in 2011 o carte de rezidenta cu drepturi depline ca cetatean strain, apoi in martie 2011 am obtiut cetatenia. Adm. financiara refuza sa imi elibereze acest certificat motivand ca nu aram cetatean roman. Eu in lege am gasit urmatoarele:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
[...]
22. persoană fizică nerezidentă - orice persoană fizică care nu este persoană fizică rezidentă;
23. persoană fizică rezidentă - orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:
a) are domiciliul în România;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;
d) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.
Prin excepţie de la prevederile lit. a) - d), nu este persoană fizică rezidentă un cetăţean străin cu statut diplomatic sau consular în România, un cetăţean străin care este funcţionar ori angajat al unui organism internaţional şi interguvernamental înregistrat în România, un cetăţean străin care este funcţionar sau angajat al unui stat străin în România şi nici membrii familiilor acestora;
[...]

Cum pot proceda, unde ma pot adresa ? Il pot obtine sa nu?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 13:22, 19 Februarie 2014
Cartea de rezidenta este una.
Certificatul de rezidenta atesta ca in RO aveti stabilita rezidenta fiscala ( adica platiti impozite pe unde aveti activitati , ex: Spania, germania etc) dar toate se aduna in RO si aici se calculeaza impozitul final.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana statut diplomatic mircea_arj mircea_arj Buna ziua, as dori o parere si de la cineva din acest forum despre urmatoarea situatie: ca si agent munca temporara trebuie sa angajez un cetatean din ... (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)
Declaratia 201 oroian-rodica oroian-rodica As dori sa stiu daca trebuie depusa Declaratia 201 in cazul in care lucrez in strainatate(Danemarca) si sunt angajat cu contract de munca pe durata ... (vezi toată discuția)