avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil cu handicap

In cazul copilului cu handicap ( certificat grav sever ) tatal este obligat sa isi ia o luna de concediu crestere copil in primul an de viata al copilului? Mentionez ca, ca mama, initial am optat pentru un singur an de indemnizatie crestere copil. Ulterior au intervenit niste probleme cu copilul, am obtinut certificat de handicap grav sever, si prin urmare mai vreau sa stau un an acasa cu el deoarece necesita supravegherea mea. Doar ca cei care acorda indemnizatia mi-au spus ca o luna trebuie sa stau pe bara ( fara sa primesc nici un ban) deoarece trebuia sa aplice sotul o luna conform legii pentru aceasta indemnizatie. Este posibil asa ceva? Multumesc frumos pentru raspuns. Emilia
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
emilianicolau, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:04, 10 Octombrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.


3. - Din cele de mai sus inteleg ca in cazul in care ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si copilul este incadrat intr-un grad de handicap atunci se modifica optiunea initiala de la 1 an la 3 ani.
- In aceasta situatie eu cred ca tatal poate beneficia de o luna de CCC oricand pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.

4. Ar fi bine sa puneti intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

5. - Daca raspunsul de la ANPIS va fi acelasi atunci in acea luna dvs. nu trebuie sa stati "pe bara", reluati activitatea pentru o luna si apoi reintrati in CCC.
- In acea luna de reluare a activitatii veti putea beneficia, daca este cazul, de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil gineta826 gineta826 BBuna ziua! Am o nelamurire, am optat pt concediu de creștere copil pt 2 ani de zile iar intre timp copilul a fost diagnosticat cu o problema la inima, ceea ... (vezi toată discuția)
Copil cu sindrom down - cic 1 an Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o situatie in care o salariata a nascut recent un copil cu Sindrom Down. A optat pentru concediu crestere copil 1 an, dupa care si-a schimbat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani ancag80 ancag80 Buna ziua! La recomandarea medicului de familie, intentionez sa-mi prelungesc concediul de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani. As dori sa stiu daca pentru ... (vezi toată discuția)