Salutare tuturor,
Am si eu novoie de o informatie,daca ma poate ajuta cineva as fi foarte recunoscator.Daca exista vreo lege,directiva,norma sau orice altceva in care sa fie prevazuta procedura(ordine actiuni) in intocmirea unei polite casco.In practica,stiu cum se procedeaza,dar ma intereseaza daca exista ceva care sa reglementeze o ordine pentru :verificare documente,evaluare,efectuarea inspectiei de risc si plata primei de asigurare.
Speta in sine este urmatoarea: Polita casco pentru un autoturism furat in Bulgaria.Refuz de despagubire motivat de ''lipsa inspectiei de risc''.In acest moment dosarul se afla pe fond,dar intre timp este de negasit polita casco,am doar oferta de asigurare din partea asiguratorului din ziua incheierii politei.Mentionez ca in ziua incheierii politei am achitat prima rata din prima de asigurare,am primit inclusiv cardul de asigurat in care este specificata valabilitatea politei.Acum asiguratorul invoca admiterea exceptiei din lipsa contractului de asigurare.Mai am de precizat ca in refuzul de plata a despagubirii,asiguratorul recunoaste existenta politei si nu face in nici un mod referire la lispa politei ci doar a inspectie de risc,actiune ce nu cade in sarcina mea.Astept raspuns,daca ma poate ajuta cineva,multumesc anticipat.
Polita casco este un contract facultativ iar regulile sunt cele din conditiile de asigurare.Procedura de asigurare, este in sarcina asiguratorului si nu poate fi acuzat asiguratul de nerespectarea procedurii de catre angajatul care a incheiat polita.Asiguratorul invoca inutil aceasta exceptie, el fiind obligat sa recunoasca polita (se pare ca a si facut-o) sa plateasca dauna si apoi are deschisa calea spre a recupera eventualul prejudiciu de la angajatul sau.
Ceva este neclar: de ce nu ati luat polita semnata de ambele parti?Ce este acel "card"? Este vorba cumva despre o dovada de acoperire, eliberata sub rezerva efectuarii inspectiei de risc pana la eliberarea politei propriu-zise?(autovehicul neprezentat la data platii asigurarii)
La momentul in care a fost incheiata polita mi-a fost oferit un dosar plin de hartii,conditii generale,oferta de asigurare si polita.Nu mai gasesc polita in acest momentnu stiu daca s-a pierdut pe undeva,incidentul a avut loc in 2010 si de atunci am tot plimbat dosarul cu toate hartiile pe la diversi,am incercat si o conciliere ,dosarul a fost la un avocat si am impresia ca atunci s-a pierdut.Polita a fost incheiata de un broker,care in acest moment este chemat in garantie,dar asiguratorul a observat lipsa politei din dosarul de instanta si a invocat execptia pentru lipsa contractului de asigurare.Nu sunt foarte in domeniu si la cum am auzit ca se judeca pe la noi ma intrebam daca se poate admite din acest motiv.Totusi mi s-e pare ca ar incalca orice logica,si ma gandeam ca polita de asigurare a casei o am in casa.Teoretic daca arde casa,sanse sa scape polita ar fi destul de putine.In acest caz nu ma mai despagubeste nimeni?!Oricum,cu acesta ocazie,m-am convins de practicile societatilor de asigurari de la noi.In discutie este un card pe care sunt scrise seria politei,data inceperii si a expirarii,si numarul de contact in caz de dauna.
Revin cu noutatile intamplate in ''minunata ''asa zisa justitie.Pronuntarea nu doar ca este de neinteles,pentru mine,este de neimaginat si orice explicatie de natura logica as cauta,nu o gasesc.Pot fi impacat cu ideea ca mi-a fost furata masina,ca cineva si-a asumat faptul de a comite un furt,o infractiune,dar nu ma pot impaca cu gandul ca sunt furat cu acte in regula,cu buna-stiinta, si bineinteles,organzizat.
Solutia:Respinge primul capat de cerere ca neintemeiat Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive in actiunea in pretentii Respinge actiunea in pretentii ca formulata impotriva unei persoane lipsita de calitate procesuala pasiva.
Voi merge si in apel si daca eram in dubii in a parasi tara asta,procesul acesta a avut o singura parte buna,m-a ajutat sa ma decid definitiv si irevocabil ca nu mai vreau sa traiesc aici,nu vreau sa-mi cresc copilul aici intr-un sistem absolut bolnav si dupa parerea mea,fara nici o sansa de revenire...Sunt total dezamagit de decizia instantei,am impresia ca ma lupt cu morile de vant,si frustrarea cea mai mare vine din faptul ca stiu ca toate actiunile facute de firma de asigurare,sunt probail repetate in multe alte cazuri pentru ca legislatia permite si mai mult instantele l-e dau drepatate...