avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu comun

Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii in legatura cu inchirierea unui spatiu comun - uscatorie - aflata la parterul scarii, de 15 mp, in imediata vecinatate a locuintei mele. Conform legii,
Proprietatea comună poate fi utilizată de către terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritătii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinătate, în baza unui contract de
închiriere, de folosintă sau de concesiune.

Ce reprezinta "acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei"? Mentionez ca blocul din care fac parte este format din 5 scari. Este necesar acordul majoritatii proprietarilor din cele 5 scari sau numai din scara unde se afla aceasta uscatorie. Fiecare scara dispune de un astfel de spatiu.
In conditiile in care am acordul majoritatii, poate un proprietar, care nu a fost de acord cu aceasta inchiriere, sa o conteste? In ce conditii ar avea castig de cauza?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: valicica74 , utilizator 10:23, 11 Octombrie 2013
Este necesar acrdul proprietarilor de pe scara unde se afla spatiul in discutie
Proprietarul poate obtine hotarare judecatoreasca favorabila daca prezinta instantei de judecata motive temeinice care sa ii sustina punctul de vedere
puteti sa mi dati exemplu de "motiv temeinic"? mentionez ca nici un proprietar de la etajele superioare 2,3,4 nu a folosit pana acum acest spatiu
valicica74 a scris:


In ce conditii ar avea castig de cauza?




Poate avea castig de cauza in situatia in care poate demonstra ca utilizarea spatiului exclusiv de catre persoana x,poate sa ii produca daune sau prejudicii intereselor sale legitime

Acordul majoritatii proprietarilor, dar si al celor din imediata vecinatate, inseamna al celor de pe scara dv.

Daca majoritatea a fost de acord, iar vecinii direct afectati ingaduie unui proprietar sa foloseasca acel spatiu comun, conditia legala este indeplinita.
Spatiul respectiv se poate inchiria in baza unui contract de inchiriere, in schimbul unei sume pe care asociatia o poate folosi la lucrari de intretinere, reparatii sau modernizare a scarii respective, in care sa se prevada si aspectele restrictive ale folosirii acelui spatiu, de exemplu sa nu se depoziteze materiale inflamabile, sa nu se creasca pasari, animale, insecte, sau plante, sa nu se foloseasca ca spatiu comercial etc.
Sau sa fie mentionate exact aspectele de folosire: depozitare mobilier, uscare rufe, spatiu de lucru in care nu se produce zgomot, aflux de straini de scara respectiva etc.

Daca aceste chestiuni sunt indeplinite, ar fi dificil pentru cineva care contesta acordul majoritatii sa aiba castig de cauza si numai daca arata ca in mod direct este afectat de felul in care este folosit acel spatiu inchiriat.
Spatiul despre care faceti vorbire se poate inchiria de catre un proprietar din scara dvs. sau chiar a unui tertz, daca exista o hotarare a proprietarilor din scara respectiva (50%+1), insa trebuie ca proprietarii „direct afectati” , adica vecinii de sus-jos, dreapta-stanga spatiului sa fie printre cei care sunt de acord. Functie de pozitia pe care o are acel spatiu in configurarea scarii, este posibil sa nu aveti prea multi vecini direct afectati... In fine, mai depinde si ce vreti sa faceti cu acel spatiu. Probabil ca ati explicat vecinilor acest lucru si tot probabil v-ati inteles cu acestia asupra valorii chiriei lunare (suma ce va intra in fondul de reparatii al scarii dvs.). Ei, cu hotararea si toate discutiile incheiate, com. ex. al as. prop. din care faceti parte, va poate intocmi un contract de inchiriere pentru folosirea acelui spatiu. Daca „mergeti” pe un contract de inchiriere clasic, acolo sunt prevazute toate clauzele necesare derularii acelui contract, dar la care se mai pota adauga si altele, functie de interesele partilor.
Vecinii carcotasi pot fi adusi pe calea ce-a buna prin metode care tzin de abilitatea dvs...
Va doresc succes!

Alte discuții în legătură

Spatiile comune radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si doresc sa stiu daca spatiile comune, in speta spalatoria si uscatoria(nu au foat folosite in ... (vezi toată discuția)
Spatii comune bloc(uscatorii+spatii comune pe etaj) marinsas marinsas Buna ziua, am urmatoarea problema. vecinul de la parter nu vrea sa elibereze uscatoria de la parterul blocul pe motiv vrea sa i se repartizeze spatiu la una ... (vezi toată discuția)
Acord vecini inchiriere spatiu comun c0st3l c0st3l Buna ziua, Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest ... (vezi toată discuția)