avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte ptr dosar somaj eliberate de casa de insolventa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte ptr dosar somaj eliberate de casa de insolventa

Pe perioada cat o anagajata a unei firme se afal in concediul de maternitate firma a dta faliment iar acum dupa 2ani aceasat are drept la somaj.Actul necesar numit Adeverinta-anexa 16 nu poate fi eliberata de casa de insolventa caci aceasta nu detine dovada ca firma i-a platit persoanei contributiile la somaj.Mentionez ca fosta firma nu a trimis actele necesare cerute de casa de insolventa.Cum sa procedeze persoana in cauza?Ce solutii exista?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 22 Octombrie 2013
1. Plata indemnizatiei de somaj nu este conditionata de plata contributiei la somaj ci numaid e datorarea ei.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

3. - Asadar lichidatorul poate elibera Adeverinta pentru somaj (Anexa 26) chiar daca anhajatorul nu a platit contributia pentru somaj.
- Datoria se dovedeste cu declaratia lunara nominala D112 transmisa lunar de angajator.

4. - Este obligatia angajatorului judiciar este sa aiba toate actele firmei (sau sa aiba acces la ele) pentru a rezolva probleme salariatilor sau fostilor salariati.
- Daca nu o rezolva va adresati judecatorului sindic care a numit ca lichidator judiciar firma de insolventa respectiva.

5. De asemenea va poate ajuta si Agentia de Somaj care poate verifica daca angajatorul respectiv a depus D112 in fiecare luna.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.
Vroiam sa mai adaug faptul ca mi s-a comunicat de catre casa de insolventa ca firma nu si-a achitat contributii le la somaj (aprox un an)in ceea ce ma priveste si ca va trebui sa achit eu diferenta daca vreau sa beneficiez de somaj.Este corect sa le achit eu?Le voi achita la agentia de somaj din judetul unde am lucrat?Mentionez ca domiciliul meu e in judet diferit fata de locul unde am muncit inainte.
Nu este corect si nici legal sa achitati dvs acea contributie. Era obligatia fostului dvs angajator .
Dar ce pot sa fac in acest caz?Daca nu le achit,nu beneficiez de somaj si inca loc de munca nu am gasit si am un minor in intretinere.

Alte discuții în legătură

Anexa 26 ContSters193525 ContSters193525 Imi raspundeti va rog la 2 intrebari : 1.Ce trebuie trecut la punctul B care are urmatorul continut: \\" - pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj tgmm11 tgmm11 As vrea sa stiu, va rog, daca firma nu a platit asigurarile, pot sa beneficiez de somaj? (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)