avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solutii de demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solutii de demisie fara preaviz

Buna ziua,
Ma numesc Dan si apelez la dumneavoastra cu o problema mai delicata.
Logodnica mea a fost agresata fizic si moral de un coleg de la locul de munca, la doar cateva minute dupa parasirea locului de munca in drumul sau spre casa.
Prin agresare fizica si morala ma refer la faptul ca a fost bruscata si lovita de 2 ori in timp ce i se adresau o sumedenie de injurii si amenintari.
Ca urmare a acestor evenimente si din dorinta de a evita un scandal in colectivul de la locul de munca, (care ar provoca si mai tare persoana care a agresat-o) ea ar dori sa paraseasca imediat firma (fara preaviz) si sa isi caute de lucru in alta parte. (evitand astfel posibilitatea ca acel eveniment sa se repete).
Practic ea se teme pentru siguranta sa la locul de munca si in afara acestuia dupa terminarea programului de lucru.

Exista vreo cale legala, vreo lege ce poate fi invocata in discutia cu societatea angajatoare, pentru a se obtine sigur acel "acord al partilor" care practic elimina preavizul?
Va repet, ea nu mai doreste sa mai lucreze deloc la acea companie temandu-se pentru siguranta sa.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
DanCalinescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 11 Octombrie 2013
In cazul in care se repeta agresiunea din partea colegului logodnica are posibilitatea sa anunte angajatorul daca evenimentul se petrece in incinta firmei sau sa faca plangere la politie daca se intampla inafara ei.
Pentru a preintampina repetarea agresiunii ar fi recomandat sa anunte angajatorulu care poate lua masuri disciplinare impotriva agresorului, eventual si depunerea unei plangeri la politie.
aceasta "demisie fara preaviz" nu se poate realiza in conditiile descrise de dvs. singurul temei al lipsei preavizului il reprezinta neplata salariului. In situatia data, ar trebui sa tineti cont de opinia colegului de mai sus
De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia de la o scoala privata auraxcc auraxcc Buna ziua, sunt invatatoare la o scoala privata si as vrea sa imi dau demisia, imi poate spune cineva care este treaba cu preavizul, m-am documentat insa as ... (vezi toată discuția)
Demisie Ella36900 Ella36900 Buna ziua. Dupa o perioada de proba determinata de 4 luni, nu am primit un alt contract sa demonstreze continuarea job-ului. Mi-am dat demisia si nu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie fără preaviz cristinaflorentina cristinaflorentina Soțul și-a dat demisia de la vechiul loc de munca, a specificat verbal ca nu vrea sa stea în preaviz. După ce și-a predat ce avea de la firma, ia da ... (vezi toată discuția)