avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu preaviz redus datorata nerespectarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu preaviz redus datorata nerespectarii obligatiilor angajatorului

Buna ziua

Am urmatorul caz, va rog sa ma ajutati:
- Lucrez la o companie intrata recent in insolventa (2 luni)
- S-a facut acum o luna reorganizare in companie (disponibilizari colective)
- Am ramas in companie in speranta ca lucrurile se vor redresa
- Am o pozitie de management (preaviz 45 zile)
- Angajatorul este cu peste 2 salarii in urma fata de contractul colectiv de munca si promisiunile trimise pe email in companie de plata a salariilor restante nu s-au respectat, si nu avem un orizont clar cand vor fi platite
- La fel tichetele de masa nu s-au platit si nici anumite beneficii din urma conform Contractului Colectiv de Munca
- Mi-am gasit un job in alta parte, in mod normal pot depune Demisie la zi
- Vreau sa ajut colegii care raman si sa las lucrurile cat mai in ordine dar nu vreau sa-mi periclitez noul job, mai ales in conditiile in care nu stim cand/daca mai luam bani si personal nu pot sustine financiar sa stau intr-o companie care nu ma plateste
- Doresc o plecare cat mai linistita din companie avand in vedere ca am lucrat o perioada aici
- Pot face o Demisie "la zi" dar cu termen sub 1 luna, in temeiul art. 81 alin. 8 din Codul Muncii - Nerespectarea obligatiilor asumate in Contractul individual/Colectiv de Munca?

Am avut o discutie prealabila cu superiorul, insa probabil nu voi primi suport si din partea conducerii companiei. Va rog sa ma sfatuiti calea cea mai buna, legala pentru Demisia cu preaviz redus din companie.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 24 Ianuarie 2025
Buna ziua

Conform codului muncii (legea 53/2003, art. 81, alin 8) salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Scrieti in cererea de demisie ca o faceti fara preaviz conform legii 53, art. 81, alin 8 deoarece nu a fost respectat contractul.

Iulian.. a scris:

Buna ziua
..

- Pot face o Demisie "la zi" dar cu termen sub 1 luna, in temeiul art. 81 alin. 8 din Codul Muncii - Nerespectarea obligatiilor asumate in Contractul individual/Colectiv de Munca?
.....


1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc de raspuns!

Angajatorul este in imposibilitate de plata, luna aceasta am primit doar un avans, echivalentul a apoximativ 1/4 din salariu, si angajamentele de plata prin contractul colectiv de munca si cele asumate pe canale electronice nu au fost respectate in mod constant.

Restantele la data de astazi depasesc 2 salarii deja si sunt in crestere, plus anumite beneficii, tichete de masa...
Intrebarea mea de buna credinta era: imi pot da demisia legal si inregistra astazi cu plecare peste 3 saptamani de exemplu(sub termenul de 45 zile lucratoare de preaviz) sau sa stau pana in ziua agreata verbal si imi dau demisia "la zi", daca datele problemei nu se schimba.
Seful direct a inteles pozitia mea, administratorul probabil nu va intelege sau agrea, pentru a ma feri de alte probleme este fezabila abordarea mea?
Financiar ma afecteaza mult intarzierea platilor si lipsa increderii ca situatia se va remedia.

Ma repet, singurul lucru pentru doresc un preaviz redus(in loc de demisie la zi) este pentru a ajuta colegii care rama, pentru a preda situatiile in conditii bune.
Bineinteles daca se schimba datele problemei si ajungem cu plata salarilor la zi se schimba datele problemei, dar acest lucru nu se va intampla.

O sa verific daca este cazul pot sa sesizez situatia si la ITM, si in ultima instanta judiciar, dar nu asa imi doresc sa inchei colaborarea. Mentionez ca nu sunt singurul in aceasta situatie.
neplata salariului este motiv de demisie fara preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia lauramaria1 lauramaria1 Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Demisie/denuntare unilaterala a contractului de munca essoxman essoxman Doresc denuntarea unilaterala ori demisia la zi a cim,pentru neideplinirea obligatiilor fiinanciare ale angajatorului,care ar putea fi consecintele pentru ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul părților am dreptul la al 13-lea salariu? Cipriana Urdea Cipriana Urdea Lucrez de 15 ani intr-o multinaționala și de la 1.11.2017 voi pleca,este Ok sa nu mi se dea pro-rata din al 13-le-a salariu? (vezi toată discuția)