avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia

Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: lauramaria1 , utilizator 11:47, 24 Octombrie 2017
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Asadar, sunt trei variante :
- demisie cu preaviz, cu sau fara nerespectarea preavziului

- demisie fara preaviz , in conditiile art.81 alin.8 C.mun.

- demisie fara preaviz , situatia in care angajatorul renunta total la preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

4. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.


Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia hannicolaepuiu hannicolaepuiu La demisie, art.81 Codul Muncii ce se poate intampla daca nu doresti sa indeplinesti preavizul pentru a merge la noul loc de munca. (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Contract munca , demisie costilar costilar Daca imi depun demisia cat timp sunt obligat sa mai vin la servici? (vezi toată discuția)