Buna seara! As avea nevoie de o lamurire referitor la modul de facturare al consumului de apa. In luna august nu s-a facut citirea contorului de apa drept pentru care firma care furnizeaza apa mi-a trecut, din oficiu, 2 mc de apa consumata+ pierderea conform contorului general. In luna septembrie, in urma citirii contorului, s-a constatat ca nu am consumat cei 2 mc de apa facturati in luna august. Din acest motiv cei 2 mc s-au facturat pe minus si mi s-au pus din nou pierderi de la contorul general. Intrebarea mea este: e normal sa platesc pierderi daca nu am avut consum?
Diferentele respective in mod normal se achita pe cota parte - lege 230/2007
ART. 48 (1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comuna ce revine fiecărui proprietar din cadrul
condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de alta
natura, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se factureaza individual pe fiecare
dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu
prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Insa in practica asociatia poate stabili un regulament propriu (legislatia ii permite acest lucru), regulament in care poate stabili un alt parametru de repartizare a diferentelor (proportional cu consumul, nr persoane etc). Prin urmare mergeti la asociatia dvs sa vi se prezinte spre consultare un astfel de regulament scris, iar in lipsa acestui document repartizarea se face conform art de mai sus (cota parte).