avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Obligativitate ochelari corectie la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Obligativitate ochelari corectie la volan

Exista vreun articol de lege care stipuleaza clar la ce dioptrii devine obligatorie purtarea ochelarilor de corectie la volan? Sau depindem de bunavointa (respectiv magaria) medicului oftalmolog care isi da avizul pt carnetul de conducere?
Cel mai recent răspuns: mariamirabela2000 , utilizator 12:02, 13 Octombrie 2013
Dvs va prezentati la medic pentru ca simtiti ca aveti o afectiune. In speta , daca medciul oftalmolog va prescrie purtarea ochelarilor de distanta, acesta nu va poate obliga si sa ii purtati.Riscul nepurtarii ochelarilor va apartine in totalitate. Mai mult, daca aveti deja ochelari si efectuati un control medical pentru reinnoirea permisului auto, atunci ar trebui sa treceti examinarea oftalmologica, intrucat vedeti mai bine, corectat. Deci nu exista nici un articol de lege care sa spuna de la ce dioptrii este obligatory purtarea ochelarilor la volan, intrucat nu toti conducatorii auto au nevoie de ochelari. In schimb este obligatoriu sa aveti autorizarea medicala pentru a conduce pe drumurile publice in siguranta, atat a dvs, cat mai ales a celorlalti particpanti la traffic.Nu inteleg care este supararea dvs
Va multumesc pentru raspuns.
Eu m-am prezentat la medic nu pentru ca am simtit ca am o afectiune, ci pentru a completa fisa medicala obligatorie pentru reinnoirea carnetului de conducere. Conduc de 20 de ani, am ochelari cu doptrii -0.75 de 25 de ani (acum au juns la -1), n-am purtat niciodata ochelari la volan si nici pe strada, ca pieton etc. Pe carnetul de conducere din strainatate nu scrie ca trebuie ca trebuie sa port ochelari de corectie la volan, ceea ce este logic pentru ca -1 sunt dioptrii foarte mici si in trafic nu am nevoie sa vad o furnica pe carosabil la distanta de 100 de metri. Totusi, pentru carnetul din Romania medicul oftalmolog mi-a scris pe fisa medicala "Apt cu ochelari de corectie". As dori sa stiu daca exista vreun articol de lege care l-a obligat sa faca aceasta mentiune, sau daca a facut o magarie nejustificata.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Da, este legislatie in sensul asta. Puteti sa cititi ordinul 1162/2010.
Sincer, eu nu-mi dau seama cum puteti dvs. sa vedeti la distanta cand conduceti in conditiile in care aveti -1. Eu am mai putine dioptrii si vad in ceata la distanta.
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Va multumesc pentru raspuns, am citit si m-am lamurit. N-are rost sa ne lansam in discutarea logicii acestor prevederi legale, important este ca medicul oftalmolog si-a facut datoria conform normelor legale romanesti. Atat am avut nevoie sa stiu.
Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsul util.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii angajare sofer categoria d in transportul public lodo lodo Buna ziua, Am obtinut permisul categoria D si atestatul ARR in vederea anagajrii in transportul public local. Cand sa ma angajez m-au trimis sa-mi fac ... (vezi toată discuția)
Control oftalmologic achitat de catre angajator irina_manole irina_manole Buna ziua, Care este suma minima pe care un angajator trebuie sa o asigure pentru controlul oftalmologic si ochelari? Am si o intrebare care ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)