avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control oftalmologic achitat de catre angajator
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control oftalmologic achitat de catre angajator

Buna ziua,

Care este suma minima pe care un angajator trebuie sa o asigure pentru controlul oftalmologic si ochelari?
Am si o intrebare care ar putea fi dezbatuta destul de mult: nu este de datoria angajatului sa isi stie drepturile si sa si le ceara? Sau angajatorul trebuie sa primeasca instiintare de la Medicina Muncii ca angajatul are nevoie de control si ochelari si sa ia actiune?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: irina_manole , utilizator 13:32, 24 Noiembrie 2015
Legislatia nu mentioneaza o suma minima/ maxima de alocat pentru efectuarea controlului oftalmologic al salariatilor si nici pentru procurarea de catre angajator a ochelarilor individuali de protectie.
Angajatorul achizitioneaza ochelari de protectie prevazuti cu dioptrii numai persoanelor care au nevoie si de ochelari de vedere si de ochelari de protectie. Acesti ochelari de protectie se poarta numai la postul de lucru, cand se desfasoara o activitate mentionata in fisa postului.
Controlul oftalmologic al lucratorilor se efectueaza cu respectarea prevederilor din fisele mentionate in anexa 1 la HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine a lucratorului tinand cont de riscurile profesionale identificate/ bifate de catre angajator pe fisa de solicitare angajare lucrator/ pe fisa referitoare la schimbarea locului de munca/ postului de lucru/ activitatii si ori de cate ori intervin riscuri noi. Controlul medical periodic se efectueaza tinand cont de riscurile profesionale existente.
Lucratorul primeste 1 exemplar din fisa de aptitudine si angajatorul celalalt exemplar. Deci sunt instiintati si lucratorul si angajatorul de rezultatul examinarii medicale.
La terminarea controlului medical periodic al salariatillor, medicul specialist de medicina muncii face un raport asupra rezultatului controlului si il prezinta angajatorului.
Deci se face instiintarea angajatorului.
In masura egala, angajatul si angajatorul trebuie sa cunoasca drepturile si sa le ceara/ aplice.
Multumesc pt raspuns. Trebuie sa recunosc ca pana acum nu am vazut pe fisa niciunui angajat ceva legat de asemenea riscuri profesionale, de vedere. Desi sunt multi angajati in firma cu ochelari si chiar si mie mi s-a recomandat de la Medicina Muncii sa imi schimb dioptriile si sa fac pauze etc.
Daca vi s-a recomandat sa schimbati ochelarii de vedere inseamna ca aveti nevoie de alte diptrii nu si de ochelari individuali de protectie prevazuti si cu dioptrii.
In fisele cu riscuri profesionale apare riscul respectiv bifat numai daca a fost identificat la locurile de munca/ posturile de lucru si evaluat ca risc profesional. Nu faceti confuzie intre risc profesional si vedere slaba (purtare de ochelari de vedere), care poate fi chiar din nastere.
In regula. Multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani pentru ochelari si consult oftalmologic pintea.andreea pintea.andreea Buna ziua. M-ar interesa daca se acordarea banilor pentru achizitia de ochelari - pentru angajatii care muncesc la calculator, se acorda o singura data pentru ... (vezi toată discuția)
Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor? Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Angajatorul mi-a dat in scris ca sarcinile mele sunt \"lucrari de secretariat si biblioteca\". Ceea ce si corespunde adevarului, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudine - corectie optica micutu50 micutu50 Buna ziua, Ma puteti ajuta si pe mine. S-a facut analizele medicale anuale. Pentru anumite persoane s-a scris in fisa de aptitudine \\"Apt - Corectie ... (vezi toată discuția)