avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine - Corectie optica
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine - Corectie optica

Buna ziua,

Ma puteti ajuta si pe mine.
S-a facut analizele medicale anuale. Pentru anumite persoane s-a scris in fisa de aptitudine "Apt - Corectie optica".
Noi ca societate sau angajatorul are obligatia sa trimita pe acel om la un control oftalmologic? Sau omului I sa adus la cunostinta ca are probleme cu ochi si de buna voie trebuie sa mearga la oftalmologie.
Angajatorul poate sa-l oblige pe angajat sa aduca o adeverinta de la oftalmologie?
Cine plateste in cazul in care angajatorul ii cere angajatului o asemenea adeverinta?

Exista o baza legala in acest sens?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:54, 2 August 2014
Daca angajatul respectiv vrea sa mai lucreze in firma atunci trebuie sa-si rezolve problema. Fisa de aptitudine spune ca el este apt pentru postul respectiv doar daca poarta ochelari . Nu neaparat sa-l oblige, dar angajatorul trebuie sa-i ceara sa-si rezolve problema pentru ca altfel lucratorul respectiv poate fi supus unor riscuri de accidentare sau chiar el poate sa accidenteze pe un coleg. Si nu cred ca un angajator isi poate asuma cu buna-stiinta asa ceva.
Nu ati precizat locul de munca/ postul de lucru.
In HG nr. 1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se fac precizari suplimentare pentru cazul in care lucratorul desfasoara activitati in fata unui ecran de vizualizare, caz in care angajatorul plateste examinarea medicala periodica si ochelari de protectie speciali pentru lucrul in fata ecranului de vizualizare.
CAPITOLUL IV Protectia ochilor si a vederii.
-art.12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii,
efectuat de o persoana care are competenta necesara :
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de
vizualizare.
-art.13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului
prevazut la art.12 arata ca acesta este necesar.
-art.14 Daca rezultatele examenului prevazut la art.12 sau ale examenului la care face
referire art.13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie,
lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda
activitatii respective.
-art.15 Masurile luate potrivit art.12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare
pentru lucratori.
-art.16 Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al
costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Locul de munca este operator presa. Dansul a fost deja la medic si trebuia sa isi faca ochelari pentru citit. Eu vroiam sa stiu in lege unde scrie ca angajatorul il obliga pe angajat sa isi faca analizele oftalmologice in cazul unui operator. Sa inaintat o adresa catre operator presa cu specificatia ca in data de trebe sa se prezinte cu adeverinta in cazul in care nu se prezina, "ne asumam dreptul de a va concedia, fara o alta instiintare, pe motiv de indiscipline conform art. 61 litera A din codul muncii."

Deci prin acest fragment angajatorul obliga angajatul nu?

Da. Codul muncii precizeaza:
-art.61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/ sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își
îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat.
In fisa de aptitudine trebuia mentionat corect: "Apt conditionat. Necesara corectie optica/ corectie a vederii."
După cum a spus și domnul gigipopa, avizul corect (cf HG 355 / 2007 + HG 1169 / 2011) ar fi fost: „APT CONDITIONAT”, iar la rubrica recomandări „CORECȚIE OPTICÔ. Acest aviz înseamnă că lucrătorul este obligat să poarte corecția optică (ochelari / lentile de contact) în timpul efectuării sarcinilor de serviciu. Obligația revine lucrătorului, angajatorul poate cel mult să urmărească dacă lucrătorul poartă ochelarii. Dacă medicul de MM voia să trimită angajatul la oftalmolog avea 2 variante: 1. să-i dea un bilet de trimitere și să-i elibereze fișa de aptitudine după ce revenea cu rezultatul examinării de specialitate ori să treacă pe această fișă, la rubrica „data următorului examen medical” perioada în care dorea să se efectueze consultul - de ex 10 zile (eu personal consider că aceasta este varianta corectă) sau 2. să scrie pe fișa de aptitudine „recomand consult oftalmologie”. A doua variantă este discutabilă (medicul de MM ar putea fi acuzat, in extremis, de încălcarea confidențialității, dar este utilizată de către medicii de MM în 2 situații: ori contractul de prestări servicii este făcut astfel încât să oblige medicul să elibereze rapid fișa de aptitudine, ori medicul socotește că angajatorul îl va obliga astfel pe lucrător, spre binele lui, să meargă la oftalmolog).
Pentru cazul în speță (am înțeles că lucrătorul avea nevoie de ochelari pentru citit), probabil că medicul a considerat că are nevoie neapărată de acești ochelari pentru anumite operațiuni (când se uită pe planuri, schițe etc) și / sau pentru evitarea accidentărilor (manevrarea comenzilor, citirea unor mesaje afișate pe ecran - dacă este o presă modernă etc).
În orice caz, corect este ca avizul apt condiționat (rec corecție optică) să se mențină, chiar dacă lucrătorul a fost la oftalmolog (deoarece de ochelari probabil o să aibă nevoie toată viața).
Off topic: Până acum câțiva ani scriam pe fișele de aptitudine „apt condiționat - va purta ochelar”, ca să înțeleagă și lucrătorul și angajatul. Toate bune și frumoase, până când era să mă reclame o domnișoară, pe motiv că ea vroia lentile de contact, nu ochelari.

Alte discuții în legătură

Bani pentru ochelari si consult oftalmologic pintea.andreea pintea.andreea Buna ziua. M-ar interesa daca se acordarea banilor pentru achizitia de ochelari - pentru angajatii care muncesc la calculator, se acorda o singura data pentru ... (vezi toată discuția)
Acordare ochelari conform hg 1028/2006 marianadavid marianadavid Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o societate cu activitate de birou doreste sa deconteze angajatilor bani pentru acordarea de ... (vezi toată discuția)
Hg 1028/2006 GoriG GoriG Imi puteti spune cum se aplica art.13 ? Specialistul vederii , cel care face consultul, elibereaza prescriptie si executa ochelarul este Optometristul, nu ... (vezi toată discuția)