avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine - Corectie optica
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine - Corectie optica

Buna ziua,

Ma puteti ajuta si pe mine.
S-a facut analizele medicale anuale. Pentru anumite persoane s-a scris in fisa de aptitudine "Apt - Corectie optica".
Noi ca societate sau angajatorul are obligatia sa trimita pe acel om la un control oftalmologic? Sau omului I sa adus la cunostinta ca are probleme cu ochi si de buna voie trebuie sa mearga la oftalmologie.
Angajatorul poate sa-l oblige pe angajat sa aduca o adeverinta de la oftalmologie?
Cine plateste in cazul in care angajatorul ii cere angajatului o asemenea adeverinta?

Exista o baza legala in acest sens?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:54, 2 August 2014
Chestia cu purtarea ochelarilor NUMAI la locul de muncă chiar ar fi o pretenție absurdă din partea angajatorului. Iar cea cu scoaterea ochelarilor personali și schimbarea cu cei acordați de angajator e o dovadă de interpretare tipic balcanică a legislației.
Și se poate dovedi că problemele de vedere au apărut / fost accentuate de lucrul la videoterminale. Bineînțeles că un patronaș de rea credință ar putea cere (fără temei legal) să se dovedească că problemele de vedere au apărut numai din cauza calculatorului din firmă și că angajatul nu a lucrat și acasă la calculator.
Putem face o multime de alte speculatii, pe aceeasi tema.
Daca este vorba de echipament individual de protectie (in speta ochelari de vedere si protectie), angajatorul este obligat sa plateasca ce recomanda medicul specialist de medicina muncii, care in niciun caz nu va recomanda ce este mai scump/ mai ieftin, ci ceea ce este corect pentru lucrator (sau asa ar fi normal). Daca lucratorul doreste sa fie "prezentabil", inclusiv la locul de munca/ postul de lucru, atunci se poate pune in discutie suportarea de catre lucrator a cheltuielilor suplimnetare, dar in niciun caz, nu se pot impune echipamente de protectie pentru singurul motiv, ca sunt mai ieftine.
Legat de compromisuri, acestea pot fi eliminate/ descurajate cu ajutorul asociatiilor profesionale, pe categorii de prestatori de serviciu, in cazul medicilor de colegiul medicilor, in cazul prestarilor de servicii ssm, prin sesizarea ITM/ inspectia muncii, cu cazuri concrete. Personal, nu vad alte posibilitati.
Referitor la mentiunea, citez: " ... Bineînțeles că un patronaș de rea credință ar putea cere (fără temei legal) să se dovedească că problemele de vedere au apărut numai din cauza calculatorului din firmă și că angajatul nu a lucrat și acasă la calculator." Cine sa dovedeasca acest fapt si daca s-ar dovedi ceva, intr-un sens sau altul, lucratorului ii revine vederea ? Poate el lucra in continuare, fara ochelari de protectie ?
Medicul specialist de medicina muncii este obligat, sa se pronunte in clar, daca lucratorul, la data efectuarii examinarii medicale are/ nu are nevoie de ochelari de protectie (care pot fi combinati sau nu si cu ochelari de vedere).
Trebuie avut in vedere faptul ca toate comentariile mele sunt legate de ochelari de protectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ochelari conform hg 1028/2006 marianadavid marianadavid Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o societate cu activitate de birou doreste sa deconteze angajatilor bani pentru acordarea de ... (vezi toată discuția)
Bani pentru ochelari si consult oftalmologic pintea.andreea pintea.andreea Buna ziua. M-ar interesa daca se acordarea banilor pentru achizitia de ochelari - pentru angajatii care muncesc la calculator, se acorda o singura data pentru ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)