avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine - Corectie optica
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine - Corectie optica

Buna ziua,

Ma puteti ajuta si pe mine.
S-a facut analizele medicale anuale. Pentru anumite persoane s-a scris in fisa de aptitudine "Apt - Corectie optica".
Noi ca societate sau angajatorul are obligatia sa trimita pe acel om la un control oftalmologic? Sau omului I sa adus la cunostinta ca are probleme cu ochi si de buna voie trebuie sa mearga la oftalmologie.
Angajatorul poate sa-l oblige pe angajat sa aduca o adeverinta de la oftalmologie?
Cine plateste in cazul in care angajatorul ii cere angajatului o asemenea adeverinta?

Exista o baza legala in acest sens?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:54, 2 August 2014
In cazul prezentat, nu se pune problema ca angajatul sa plateasca ochelarii. Lucrand in fata unui ecran de vizualizare, se aplica prevederile art.15 din HG nr. 1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, ochelarii fiind mijloc de protectie vizuala, individuala.
Faptul ca medicul specialist de medicina muncii nu se pronunta in clar (avand in fata fisa cu riscuri profesionale la care este expus lucratorul la locul de munca - lucru in fata unui ecran de vizualizare) dovedeste lipsa de responsabilitate in practicarea actului medical.
Faptul ca in contractul de prestari servicii sunt introduse anumite articole care sa grabeasca actul medical, este o alta gaselnita care nu sta in picioare in instanta, daca din lipsa unui control medical (inclusiv oftalmologic, cunoscut fiind locul de munca/ postul de lucru, in fata unui ecran de vizualizare) responsabil, se constata ca angajatul s-a accidentat in timpul programului de lucru.
Da, în cazul prezentat este vorba despre o fugă de responsabilitate. Legea prevede clar - dacă se fac recomandări, avizul va fi apt condiționat (în nici un caz apt cu recomandări). Poate nu am citit eu cu suficientă atenție, dar nu am observat să scrie ceva despre ecranul de vizualizare. În caz că există suprasolicitare profesională a vederii, angajatorul este obligat să deconteze lucrătorului un preț minim pentru ochelari (adică este obligat să-i plătească lentilele necesare + ramele cele mai ieftine, iar dacă lucrătorul vrea rame mai scumpe va plăti diferența).
În ceea ce privește găselnița sunt de acord cu dumneavoastră, eu am semnalat numai ce se întâmplă în unele centre medicale. Din cauza unor astfel de „găselnițe” eu personal am fost prejudiciat: am pierdut contracte cu angajatori care preferau să obțină rapid fișa de aptitudine, cu avizul apt (fără condiționări). Aproape zilnic mă confrunt cu întrebări de genul „de ce i-ați dat lui X apt condiționat cu corecție optică, că la policlinica Z i s-ar fi dat apt cu recomandări” sau „bine că i-ați dat corecție optică, acum o să vină să ceară să-i plătesc și ochelarii!” ...
In legislatia ssm nu exista o astfel de mentiune, citez din mesajul utilizatorului dboariu: " ... În caz că există suprasolicitare profesională a vederii, angajatorul este obligat să deconteze lucrătorului un preț minim pentru ochelari (adică este obligat să-i plătească lentilele necesare + ramele cele mai ieftine, iar dacă lucrătorul vrea rame mai scumpe va plăti diferența)...." Medicul specialist oftalmolog stabileste ce tip de ochelari de protectie va purta lucratorul, deoarece trebuie sa isi asume responsabilitatea ca respectivul lucrator nu va fi expus la riscul producerii unor evenimente, din motivul achizitionarii si purtarii unui anumit tip de ochelari. Trebuie avut in vedere faptul, ca discutam despre echipament individual de protectie (care sunt in speta si ochelari de vedere) in acest caz, nu doar despre ochelari de vedere pentru citit sau vazut la distanta.
Daca nu veti accepta compromisuri, nici dvs., nici colegi de ai dvs., atunci situatia va fi cea normala si implicit nu sunteti expusi la riscul de a raspunde la intrebari, in instanta/ in fata unui organ abilitat de lege, in cazul producerii unui eveniment datorat tocmai acceptului unui compromis.
Bineînțeles că în legislație nu există o asemenea prevedere, dar am scris că angajatorul este obligat să deconteze lentilele recomandate de oftalmolog. Însă nu este moral ca angajatorul să fie obligat să plătească rame mult mai scumpe. Pe cale amiabilă, se poate conveni că angajatorul va suporta lentilele prescrise (oricât ar fi de scumpe) + rame de un anumit preț, iar diferența (care uneori poate fi consistentă, și care nu este justificată medical - este vorba de aspectul ramelor) o plătește angajatul.
Cât despre compromisuri - aici ați pus degetul pe rană: unii dintre noi (medici, experți SSM) nu le acceptăm, dar se vor găsi întotdeauna alții care să le accepte, și așa rămânem fără unii beneficiari.
Art. 14 din HG 1028/2006 arata ca "dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucrătorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespundă activităţii respective". Ochelarii de vedere pentru corectarea unei miopii, hipermetropii sau astigmatism sunt dispozitive de corectie speciale ? Doar acestea trebuie suportate de catre angajator. Iar angajatorul poate avea pretentia, in acest caz, ca dispozitivul de protectie sa fie purtat doar in scopul pentru care a fost atribuit, adica pentru desfasurarea activitatii la locul de munca. Astfel, discutia legata de rame scumpe sau ieftine nu are sens. Nu poate fi obligat un angajator sa plateasca ochelari unui lucrator pentru ca acesta sa-i foloseasca si acasa si in concediu, etc. Si nici lucratorului nu cred ca-i convine ca adata ajuns la locul de munca sa-si scaota ochelarii personali si sa si-i puna pe cei acordati de angajator. Apoi mai este problema dovedirii faptului ca problemele de vedere ale lucratorului au aparut din cauza lucrului la calculator.

Alte discuții în legătură

Acordare ochelari conform hg 1028/2006 marianadavid marianadavid Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o societate cu activitate de birou doreste sa deconteze angajatilor bani pentru acordarea de ... (vezi toată discuția)
Bani pentru ochelari si consult oftalmologic pintea.andreea pintea.andreea Buna ziua. M-ar interesa daca se acordarea banilor pentru achizitia de ochelari - pentru angajatii care muncesc la calculator, se acorda o singura data pentru ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)