avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor?

Buna ziua!

Angajatorul mi-a dat in scris ca sarcinile mele sunt "lucrari de secretariat si biblioteca". Ceea ce si corespunde adevarului, chiar daca oficial sunt angajat pe alt post, nici de secretar, nici de bibliotecar.

Lucrul implica ca stau la calculator. Eu zic ca o mare parte a timpului de lucru, angajatorul ca doar putin timp. E cam greu de cuantificat exact.

Ce doresc eu, este ca angajatorul sa-mi plateasca ochelari.
Lucrez deja de 12 aici si intotdeauna mi-am platit ochelarii din buzunarul propriu, dioptriile tot crescand. Acum medicul mi-a prescris doi ochelari (pt. aproape si distanta), dioptria a crescut inca odata destul de tare.

Am dreptul ca angajatorul sa suporte cheltuielile de cumparare a ochelarilor? El zice ca lucrez oricum jumate de norma, deci mi se pot strica ochii si in restul zilei si zice ca oricum lucrez putin la calculator, cu ceea ce eu nu sunt de acord.
Ajunge faptul ca atributiile sunt de secretariat, adica implicit lucru la calculator?
Sau altfel spus, ma face lucrul de secretariat implicit
"Art. 4. -
c) lucrator - orice persoana angajata, definita conform prevederilor art. 5 lit. a) din Legea nr. 319/2006, care foloseste in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru." (HG 1028 din 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in muncareferitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare; nu stiu daca mai este valabil)?

Din pacate nu pot documenta cresterea dioptriilor. M-am dus la oftalmolog regulat (odata pe an), dar n-am nici un fel de act doveditor. Nici macar in fisa medicala nu cred ca figureaza. El/ei (erau diferiti oftalmologi) mi-au scris retetea si eu mi-am facut ochelarii.

O alta treaba, dar nu importanta momentan, voi intreba la casa de asigurari: Tot in HG citat mai sus am citit ca costurile pt. ochelari pot fi suportate in cadrul sistemului national de sanatate. 1. Cum si 2. am nevoie de ceva adeverinta de la angajator?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:30, 2 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt aplicabile prevederile HG nr. 1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-Art. 5 Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
-Art. 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
-Art. 13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
-Art. 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face
referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
-Art. 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Am subliniat ingrosat la ce va puteti referi in discutia cu angajatorul dvs. Daca nu gasiti intelegere puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Solicitati angajatorului sa va puna la dispozitie materialul cu evaluarea riscurilor profesionale pentru locul de munca/ postul de lucru. Acolo se poate vedea durata efectiva a timpului lucrat in fata calculatorului.
Cresterea dioptriilor ar trebui sa se regaseasca in dosarul dvs. medical care se gaseste la medicul de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si care efectueaza examinarea dvs. medicala periodica, obligatorie conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind asigurarea starii de sanatate a lucratorilor.
Trebuie facuta o precizare: legislatia indicata se refera la ochelari de protectie a vederii, speciali pentru lucru numai in fata ecranului de vizualizare, nu la ochalari simpli pentru corectarea vederii. Acesti ochelari de protectie pe langa protectia ochilor (impotriva razelor emise de monitor) pot sa asigure si dioptrii de corectare a vederii.
In cadrul sistemului de sanatate se pot asigura ochelari de corectare a vederii (pentru dioptrii multe, costuri asigurate doar partial) in limita sumelor alocate pentru respectiva CJS. Va trebui sa va interesati la CJS.
M-am interesat. Au spus ca ei nu au asemenea fonduri. Au fonduri pt. interventii de genul inlocuirii de cristalin.
Dioptriile la mine acuma is multe. +7,5. Borcane cum s-ar spune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti o cerere scrisa la DJSP cu nr. de inregistrare/ data si solicitati raspuns scris.
Anexati documente medicale din care sa rezulte cresterea dioptriilor in timp datorate conditiilor de lucru.
Posibil sa nu existe momentan fonduri si sa fiti programat pentru viitor.
Angajatorul are posibilitatea sa va procure ochelari pe fonduri prevazute in planul de prevenire si protectie pe linie ssm, fonduri deductibile fiscal.
Am sa depun cerere.
Din pacate n-am nici un act doveditor pt. cresterea dioptriiilor.

Mi-am facut ochelari din banii proprii, 1350 lei, nimic fancy, chiar numai de baza.
Oare pot cere si retroactiv decontarea?
La medicul specialist de emdicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale s-ar putea sa existe mentiuni legate de cresterea dioptriilor daca ati depus documente dupa fiecare control oftalmologic in baza caruia ati schimbat ochelarii.
Ca sa puteti beneficia de ochelari de protectie cu dioptrii, gratuit, de la angajator, aceste mentiuni sunt obligatorii in dosarul dvs. medical aflat la medicul specialist de emdicina muncii si acesta trebuie sa faca o recomandare angajatorului in acest sens.
Luati legatura cu medicul specialist de medicina muncii.
Inainte de a lucra in fata ecranului de vizualizare, daca ati purtat ochelari de vedere este posibil ca lucrul prelungit sa agraveze dioptriile.
Nu cred ca puteti beneficia de decontare retroactiva. Discutati totusi cu medicul.

Alte discuții în legătură

Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Rețetă greșită SteveS SteveS Bună ziua! De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a ... (vezi toată discuția)
Acordare ochelari conform hg 1028/2006 marianadavid marianadavid Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o societate cu activitate de birou doreste sa deconteze angajatilor bani pentru acordarea de ... (vezi toată discuția)