avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Fiul meu a plecat de la o firma prin demisie, nu a respectat preavizul, asa ca a plecat de a doua zi, a lucrat la alta firma, unde dupa 8 luni s-a desfiintat postul, a intocmit dosarul de somaj si cu aceasta ocazie a aflat ca firma de unde a demisionat nu i-a inchis contractul de munca. Ce poate sa faca in acest caz, fiindca in aceasta situatie nu poate primi somaj? Ce vina i se poate aduce lui, daca nu face dovada demisiei (nu are o copie cu nr.inreg.) dar e clar ca nu putea lucra in alta firma in acelasi timp? Pe de alta parte, cum putea sa nu inchida contractul de munca daca el atatea luni nu s-a mai prezentat la acel loc de munca, eu stiu ca pentru absente nemotivate consecutive
se poate concedia un salariat automat, acum poate sa ceara salariul pe acele luni din urma, atat vreme cat nu i-au inchis contractul? Poate sa ia o masura ITM-ul in acest caz si sa nu-si piarda somajul?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 15 Octombrie 2013
1. Codul muncii permite ca o persoana sa aiba mai multe contracte individuale de munca (CIM) in acelasi timp.

2. Dupa ce a plecat de la firma respectiva trebuia sa se intereseze sa i se inceteze CIM.

3. Nu poate cere salariu pe perioadele de cand a plecat (chiar daca nu i-a incetat CIM) deoarece nu a muncit in acesta perioada.

4. Sa mearga la angajatorul respectiv si sa ceara incetarea CIM.

vikdorina

Daca nu face dovada ca si-a depus demisa , nu vad cum poate ITM-ul sa ia o masura ina cest caz.

Va trebui sa mearga la fostul angajatir si sa depuna o noua cerere de incetaree a c.i.m.
Pai nu are logica ce spuneti, nu poti avea 2 cobtracte de munca de 8 ore in acelasi timp, exista un timp legal de munca, poti sa mai lucrezi la negru, sau 1/2 de norma pe undeva. Atunci cand contractul nu este inchis, inseamna ca nu trebuie sa mai fac dovada ca am muncit acolo, fiindca insasi contractul atesta acest lucru, altfel de ce sa nu inchizi acel contract? Daca e legal sa ai 10 joburi in acelasi timp, desi e logic ca nu poti fi in acele 8 ore in doua locuri de munca diferite, inseamna ca trebuie sa fii si platit ca atare.
1. Nu exista text de lege care sa interzica unei persoane sa aiba doua c.i.m. cu norma intreaga.

2. Dovada activitatii desfasurate intr-un loc se poate face fie cu carnetul de munca (pana la 31.12.2010), fie cu adeverintele de vechime eliberate de angajatorii..
C.i.m. nu face dovada ca ati lucrat undeva si doar ca ati incheiat un raport de munca.
Nu se interpreeteaza o lege dupa ce nu este scris in ea ci dupa ce cuprinde acea lege concret. Codul muncii prevede clar, la timpul legal de munca ca acesta este de 8 ore pe zi, iar daca este 12 ore, trebuie sa aiba 24 ore libere, se lucreaza 5 zile pe saptamana si 2 zile sunt libere, plus sarbatorile legale, daca se lucreaza sambata sau duminica se plateste dublu, pt. ore de noapte de asemeni exista un spor care se adauga, nu face chiar ce vrea fiecare in aceasta tara, exista legi, iar ITM-ul poate aplica amenzi, care sunt substantiale, chiar in acest caz.. Fiul meu putea sa plece fara sa anunte pe nimeni, sa nu se mai prezinte la locul de munca pur si simplu, atata vreme cat nu are nici o datorie fata de angajator si nu i se poate imputa nimic, de ce sa nu i se inchida contractul 9 luni, timp in care a lucrat in alta parte? Mi se pare ilogic si chiar grav, fiindca si angajatorul trebuie sa respecte legile. daca un salariat nu mai vine la munca, de ce sa nu-i inchizi contractul, poate ca a decedat intre timp si tu figurezi cu el inca in activitate, conform unui contract inca valabil, care-si produce efectele inca, atat timp cat nu este inchis.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Perioada prenatalului taky_mika taky_mika buna ziua.sunt angajata cu contract pe perioada nedeter.de 7luni.acum sunt insarcinata in 2luni si jum.seful meu a inchis magazinu unde lucram si mi-a propus ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca cristina mc cristina mc Buna ziua tuturor. Am dubii cu privire la un aspect legat de munca si vreau daca se poate sa ma lamuriti. Am lucrat la o firma doua luni. In prima luna ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca - vechime in munca Qwerty2010 Qwerty2010 Sunt angajat la o firma din iulie 2008, acesta fiind primul meu job. Nu mi-au facut carte de munca, doar am semnat un contract individual de munca. ... (vezi toată discuția)