avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua tuturor.

Am dubii cu privire la un aspect legat de munca si vreau daca se poate sa ma lamuriti.

Am lucrat la o firma doua luni. In prima luna mi-am primit salariu in doua parti egale la intevale mari de timp si doar pentru ca am insistat eu nu pentru ca asta era una din obligatiile angajatorului dar nu am semnat niciun stat de salariu.

In a doua luna au intervenit schimbari si am hotarat sa plec comunicand administratorului ca de ziua urmatoare nu mai vin la servici.
Mi s-a promis ca mi se va da salariu pe care binenteles ca nu l-am primit si la interbarea mea "de ce?" mi s-a raspuns ca nu mi-am respectat contractul, probabil ca se refereau la preaviz.
Intrebarea mea este : Ca si angajator poate sa-mi incheie contractul de munca fara nicio semnatura din partea mea? Exista in codul muncii o litera cu care se poate incheia contractul de munca fara ca eu sa fiu instiintata in vreun fel? Cartea mea de munca se afla la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Va multumesc anticipat!
Imi cer scuze daca m-am lungit prea mult ce explicatiile.
Cel mai recent răspuns: Filimon Aurel , utilizator 14:55, 13 Iunie 2009
1. Contractul individual de munca (CIM) este semnat de ambele parti. Daca a semnat altcineva in locul dvs. a facut un fals.
2. Mergeti la ITM sa vedeti despre ce e vorba si cereti sa va dea o copie dupa CIM. In acelasi timp faceti si o sesizare cu aspectele prezentate aici. Vor fi verificate si vi se va da un raspuns in scris.
3. Reveniti cu noutati si vom mai discuta ce sa mai faceti in continuare.
Din cate spuneti deduc ca ati lucrat la fara CIM. Mergeti totusi la ITM si sesizati aceste aspecte.
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Am lucrat cu contract de munca, dar in momentul in care am spus ca de maine nu mai vin nu am semnat niciun fel de hartie gen demisie sau incetare activitate.
Au trecut 3 saptamani de atunci si nu stiu daca pot sa inceteze ei contractul meu de munca, motivand ca nu am mai venit la servici sau altceva. Angajatorul poate depune vreo hartie la ITM ca sa inceteze contractul fara sa ma anunte?
Mi-a spus cineva ca daca vor sa-mi faca rau pot sa-mi inchida cartea de munca cu litera I. Este adevarat?

Va multumesc.

Ideea este ca trebuie sa ajung la ei sa vad ce s-a intamplat, daca au inchis in vreun fel contractul.
cristina mc a scris:

Multumesc pentru raspunsul prompt.

Am lucrat cu contract de munca, dar in momentul in care am spus ca de maine nu mai vin nu am semnat niciun fel de hartie gen demisie sau incetare activitate.
Au trecut 3 saptamani de atunci si nu stiu daca pot sa inceteze ei contractul meu de munca, motivand ca nu am mai venit la servici sau altceva. Angajatorul poate depune vreo hartie la ITM ca sa inceteze contractul fara sa ma anunte?
Mi-a spus cineva ca daca vor sa-mi faca rau pot sa-mi inchida cartea de munca cu litera I. Este adevarat?

Va multumesc.

Ideea este ca trebuie sa ajung la ei sa vad ce s-a intamplat, daca au inchis in vreun fel contractul.

Inteleg ca totusi ati avut CIM, negociat si semnat de ambele parti (anagajat si angajator) ? Cand ati hotarat sa plecati, cum a fost ? Ati prezentat o cere angajatorului prin care ati cerut incetarea CIM conf. art. 55 lit. b sau ati instiintat angajatorul prin notificare ca sunteti in preaviz de 15 zile calendaristice, art. 79 din Codul Muncii ?
Angajatorul poate concedia un salariat din motive imputabile angajatului, in urma cercetarii disciplinare, ati primit notificare pentru a va prezenta la sediul soc. ?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
1. Ati vrut sa ziceti a "inceta" CIM si ati zis a "incheia" CIM. Dvs. ve refereati de fapt la incetarea CIM.
2. Nu ati procedat corect si legal. Ati anuntat verbal ca "de maine nu mai vin". Nu se procedeaza asa. Acum ei au tot dreptul sa va concedieze disciplinar (art.61a din Codul muncii - art.130 lit.i din fostul cod al muncii). Pentru asta o sa va anunte sa va prezentati la firma la comisia de cercetare disciplinara si abia apoi se va da decizia de concediere.
3. Dvs. cereti corectitudine si legalitate din partea angajatorului dar si dvs. trebuie sa procedati corect si legal!
4. De ce nu ati facut (sau sa faceti acum) o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) si plecati legal?
5. Luati legatura cu angajatorul sa procedati cum e mai bine si pentru dvs. si pentru el.

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca cu acordul partilor crish crish Buna ziua, lucrez de 1 an la o firma de vanzari si zilele trecute mi s-a spus sa imi caut alt job.Fara nici un motiv clar.Asa se procedeaza mai nou in ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)