avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca cu acordul partilor

Buna ziua,
lucrez de 1 an la o firma de vanzari si zilele trecute mi s-a spus sa imi caut alt job.Fara nici un motiv clar.Asa se procedeaza mai nou in firma.Mi s-a cerut sa-mi scriu demisia in aceste zile si mi s-a spus ca raman angajata pana la data de 31 decembrie.Am refuzat sa semnez demisie pt ca nu am functie de conducere,deci preavizul poate fi doar 15 zile(la care angajatorul poate renunta ,din cate am citit eu prin codul muncii),iar de acum pana in 31 decembrie sunt mai mult de 30 de zile.Voi semna doar decizie de incheiere a contractului de munca cu acordul partilor.Astazi-asa mi s-a spus.Mi s-a promis 1 salariu compensatoriu pe luna ianuarie.Exista baza legala pentru a mi se acorda acest salariu,in cazul in care ne desprtim cu acordul partilor sau e posibil sa raman doar cu promisiunea?Acum mi s-a spus sa solicit eu icheierea cinctractului cu acordul partilor,trebuie sa precizez acolo ca vreau salariul compensator si plata zilelor de concediu neefectuate?

Multumesc
Daca veti inceta cim prin acordul partilor, nu veti beneficia de plata perioadei de preaviz, a salariului compensator si de drepltul la indemnizatie de somaj.

Aceastea au aplicare numai daca cim-ul inceteaza din motive neimputabile salariatului ( cu art. 65 CM).
Iata si temeiul platii salariului compensator
CCMUNN:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Totodata, trebuie sa stiti ca perioada legala de preaviz este de 20 de zile, si nu 15, potrivit aceluiasi CCM la nivel national, care se aplica in completarea Codului Muncii.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Edbah, utilizator
In cazul oricarei demisii nu beneficiati de plata compensatorie.
Daca firma e de vanzari exista probabilitatea ca sa fie de comert si daca e asa aveti contract colectiv de munca pe ramura comert care va da dreptul la o plata compensatorie de 2 salarii dar numai in cazul desfacerii contractului de munca fara vina dvs.
Nu cedati presiunilor si spuneti-le ca nu doriti desfacerea contractului de munca iar daca angajatorul doreste aceasta , sa va desfaca contractul de munca cu art.65 codul muncii pentru a beneficia si de somaj, caz in care trebuie sa va acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare in care aveti obligatia de a munci numai 4 ore/zi sau 20 ore/saptamana si sunteti platita pentru norma intreaga.
Nu le cereti bani pana nu vedeti carnetul de munca si adeverinta pentru somaj in mana pana in 30 de zile de la data incetarii contractului de munca pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj incepand cu acea data ( data de concediere).
Apoi sa va cereti drepturile banesti...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Daca se incheie contractul de muca cu acordul partilor la data de 31 decembrie 2009 ,pana a acea data imi primesc salariul ,adica pe luna decembrie.Asa e?
Sigur. Veti avea dreptul sa primiti drepturile salariale la zi, aferente perioadei lucrate si, eventual, plata zilelor de CO neefectuate.
Multumesc pentru sfaturi.Este o sit delicata,firma nu vrea sa ma dea afara pt ca n-are motive,nu ma poate disponibiliza pt ca are nevoie de un om pe post,etc.Trebuie sa gasim o cale de mijloc .Multumesc inca o data

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului integral aylvys aylvys in luna iunie ne au anuntat ca trebui sa facem pfa daca nu demisia.a trecut vara si nu au mai spus nimic acum au pus un afis in care scria ca de la 30 09 2009 ... (vezi toată discuția)