avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintarea postului integral
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintarea postului integral

in luna iunie ne au anuntat ca trebui sa facem pfa daca nu demisia.a trecut vara si nu au mai spus nimic acum au pus un afis in care scria ca de la 30 09 2009 cei care au facut acte de pfa vor ramane si ceilalti vor primi somaj.intebarea mea este:cand un post se desfiinteaza nu trebuie sa ne de a salarii compensatorii?mutumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:00, 24 Septembrie 2009
La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1 CCMN
Cei care lucreaza ca PFA la firma respectiva:
- nu au calitatea de salariat;
- nu intra sub incidenta Codului muncii, nu beneficiaza de drepturile prevazute de acesta.
- nu sunt subordonati conducerii firmei, sunt sub contract civil, se supun Codului civil;
- nu beneficiaza de nici o masura de protectie sociala;
- nu beneficiaza de stagiu pentru pensie, sanatate sau somaj decat daca incheie contracte de asigurare separat cu fiecare din aceste institutii.
Aveti grija sa nu va dati demisia pentru ca nu veti beneficia nici de somaj , nici de salariu compensator.
si nici sa fiti de acord cu incetarea CIM in vre-o forma. altfel nu mai beneficati de nimic ca in cazul demisiei.Platile compensatorii sunt prevazute la CCM de ramura sau unitate .daca nu exista sau nu e aplicabil beneficiati de cel putin un salariu ca palta compensatorie.
pentru incetarea Contractuui de munca trebuie sa va intocmeasca decizie de conediere, nu au cum sa va inchida CIM.Alfel desfacerea e ilegala si o puteti anula in instanta.
In plus trebuie sa va acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare in care aveti dreptul sa lucrati doar 4 ore pe zi fiind platit integral. Orele se pot lucra cumulat prin intelegere cu angajatorul.
Trebuie sa primiti o instiintare scrisa de preaviz si ulterior o decizie de incetare contract in baza art 65 codul muncii.
Aveti dreptul la minim 1 salariu compensator cf CCMUN la nivel national si la plata eventualului concediu de odihna cuvenit si neefectuat.
Dupa incetarea contractului va trebui sa solicitati angajatorului sa va elibereze in afar de cartea de munca si adeverinta tip necesara pt depunere dosar somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatori ,va rog ajutati-ma cu un sfat anisoaro anisoaro In data de 15 .09.2008 m-am angajat la o firma de confectii lenjerii de noapte in functia de confectioner, cartea de munca mi-a bagat-o cu data de 1.11.2008: ... (vezi toată discuția)
Desfiintare loc de munca fara preaviz bibita92 bibita92 Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu o informatie: am un caz de desfiintarea a locului de munca - se ofera un alt post salariatului in cauza si are ... (vezi toată discuția)
Concediere Edeltraud Weiss Edeltraud Weiss pe data de 28.04.2010 am primit urmatoarea notificare: avand in vedere dificultatiile ec-financiare conducerea a hotarat desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)