pe data de 28.04.2010 am primit urmatoarea notificare:
avand in vedere dificultatiile ec-financiare conducerea a hotarat desfiintarea postului ...............
1. incepand cu data 18.05.2010 inceteaza contractul individual de munca
in baza Art. 65 (1)
2. in perioada 28.04.2010 - 17.05.2010 vi se acorda preavizul legal de 20 zile lucratoare Art. 73 (1)
Va rog sa ma lamuriti...asa cum am citit eu Art. 65 (1) preavizul nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare (conf. notif. sunt 14 zile)...
Conform aceluiasi art. 65 (1) as avea dreptul la salariul compensatoriu ?
Multumesc pentru lamuriri
preavizul la concediere este de 20 zi lucratoare cf art. 74 (2) din CCMUN. deci, preavizul dvs ar fi trebuit sa se termine la data de 25.05.2010.
aici angajatorul este in culpa!
cf art. 78 (1) din CCMUN aveti dreptul la cel putin 1 salariu lunar sub forma de compensatie, in afara drepturilor cuvenite la zi
Va dau prevederile legale din Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Art.67 C.mun. prevede ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prevederile din CCMN au fost deja postate de catre colegii nostri.
1.Preavizul trebuie sa fie neaparat de 20 zile lucratoare.Spune-i la d-na care l-a facut, sa-l refaca. Oricum nu il ia la ITM daca vede ca nu ti-au dat 20 zile preaviz.Eu am dat la cineva preaviz de 15 zile lucratoare si nu mi l-au acceptat.
2.Art. acesta inseamna ca mergi in somaj daca ai 12luni lucrate in ultimele 24luni.
3.Despre salariu compensatoriu nu stiu nimic decat ca ti se plateste preavizul in care poti sa mergi la lucru doar 4 ore si sa fi platit normal, sau sa nu mergi deloc daca conducerea firmei decide asta dar trebuie sa ti-l plateasca.
Concediere
ingrid deac
as dori sa stiu in cazul in care sunt concediata dintr-un loc de munca(privat)unde am lucrat 30 de luni de zile,mi se cuvine si salariul compensatoriu si pot ... (vezi toată discuția)
Preaviz
bb_yasmi
cu cat timp inainte de a intra in preaviz ar trebui sa fi anuntat de angajator?? se poate de pe o zi pe alta? daca preavizul cuprinde si zilele de ... (vezi toată discuția)