cu cat timp inainte de a intra in preaviz ar trebui sa fi anuntat de angajator?? se poate de pe o zi pe alta? daca preavizul cuprinde si zilele de craciun.sarbatori intra in zilele de preaviz daca sunt nelucratoare??
si pt ca uitasem: va multumesc frumos tuturor celor care dati aceste raspunsuri prompte si la subiect!! am invatat din ele ce drepturi am si cum sa nu fiu "inselata" !
numai bine va doresc!
1. 20zile lucratoare anterior emiterii deciziei de concediere
2. aveti dreptul in preaviz sa lucrati doar 4 ore/zi, pt care va primiti integral salariul
3. aveti dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu
4. daca aveti stagiul necesar (12luni lucrate in ultimele 24, nu neaparat consecutiv si posibil la mai multi angajatori) aveti dreptul la somaj
1. Comunicarea de preaviz se poate da in preziua inceperii preavizului. De aceea se cheama preaviz. Nu mai este nevoie de o perioada de pre-preavizare.
2. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare deci zilele de sambata si duminica si sarbatorile legale nu intra in cele 20 de zile de preaviz.
Raspunsul lui @new_2009, este partial pentru intrebarea pusa de dumneavoastra, dar avand in vedere ca v-a furnizat o serie de informatii suplimentarefata de ati intrebat , eu cred ca este excelent.
Asa cum constat ca intre timp dl.Tudor Valeriu a raspuns prompt si la obiect, preavizul poate incepe din ziua imediat urmatoare comunicarii si tin sa-l corectez totusi pe @new_2009, decizia de concediere, poate sa contina inclusiv comunicarea preavizului, daca aceasta este comunicata cu 20 zile lucratoare anterioare datei de incetare a CIM.
In perioada de preaviz se iau in calcul doar zilele lucratoare (in numar de 20), deci nu intar in calcul zilele de weekend si sarbatorile legale.
mi s a spus de acum 2 saptamani ca in 7 dec voi primi instiintarea de preaviz de 20 de zile dar nu stiam cum se calculeaza...:( inseamna ca v a tine pana la inceputul lui ianuarie (4-5), ceea ce ma bucura ca voi putea depune apoi dosarul de somaj .