avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

cu cat timp inainte de a intra in preaviz ar trebui sa fi anuntat de angajator?? se poate de pe o zi pe alta? daca preavizul cuprinde si zilele de craciun.sarbatori intra in zilele de preaviz daca sunt nelucratoare??

va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:38, 13 Noiembrie 2009
si pt ca uitasem: va multumesc frumos tuturor celor care dati aceste raspunsuri prompte si la subiect!! am invatat din ele ce drepturi am si cum sa nu fiu "inselata" !
numai bine va doresc!
1. 20zile lucratoare anterior emiterii deciziei de concediere
2. aveti dreptul in preaviz sa lucrati doar 4 ore/zi, pt care va primiti integral salariul
3. aveti dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu
4. daca aveti stagiul necesar (12luni lucrate in ultimele 24, nu neaparat consecutiv si posibil la mai multi angajatori) aveti dreptul la somaj

cereti-va drepturile legale.

succes =D>
1. Comunicarea de preaviz se poate da in preziua inceperii preavizului. De aceea se cheama preaviz. Nu mai este nevoie de o perioada de pre-preavizare.
2. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare deci zilele de sambata si duminica si sarbatorile legale nu intra in cele 20 de zile de preaviz.
Raspunsul lui @new_2009, este partial pentru intrebarea pusa de dumneavoastra, dar avand in vedere ca v-a furnizat o serie de informatii suplimentarefata de ati intrebat , eu cred ca este excelent.
Asa cum constat ca intre timp dl.Tudor Valeriu a raspuns prompt si la obiect, preavizul poate incepe din ziua imediat urmatoare comunicarii si tin sa-l corectez totusi pe @new_2009, decizia de concediere, poate sa contina inclusiv comunicarea preavizului, daca aceasta este comunicata cu 20 zile lucratoare anterioare datei de incetare a CIM.

In perioada de preaviz se iau in calcul doar zilele lucratoare (in numar de 20), deci nu intar in calcul zilele de weekend si sarbatorile legale.
va multumesc inca o data!!

mi s a spus de acum 2 saptamani ca in 7 dec voi primi instiintarea de preaviz de 20 de zile dar nu stiam cum se calculeaza...:( inseamna ca v a tine pana la inceputul lui ianuarie (4-5), ceea ce ma bucura ca voi putea depune apoi dosarul de somaj .

Alte discuții în legătură

Concediere Edeltraud Weiss Edeltraud Weiss pe data de 28.04.2010 am primit urmatoarea notificare: avand in vedere dificultatiile ec-financiare conducerea a hotarat desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere prin desfiintarea locului de munca victorkif victorkif buna ziua, am si eu o dilema.............angajatorul a emis decizia de concediere prin desfiintarea postului conform art.65 alin.1 codul muncii. a emis-o in ... (vezi toată discuția)