victorkif a scris:
buna ziua,
am si eu o dilema.............angajatorul a emis decizia de concediere prin desfiintarea postului conform art.65 alin.1 codul muncii. a emis-o in data de 6.01.2009 si in aceeasi zi a si comunicat-o angajatului. in decizie scrie k nu se acorda preavizul legal, dar pentru neacrodarea preavizului angajatorul va plati angajatului toate drepturile banesti cuvenite. e legala aceasta masura???????? sau pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului (art.65 alin 1 CM) este obligatorie acordarea preavizului????????????????????
va rog mult sa-mi dati cat mai multe raspunsuri concrete si pe lege....ma intereseaza daca este legala aceasta masura....multumesc mult...astept raspunsuri urgente
In cazul in care angajatorul nu acorda preavizul dar plateste drepturile salariale aferente acestui preaviz este in regula. Formula din decizie trebuie sa fie insa clara si sa faca referire la drepturile salariale pentru cele 20 zile de preaviz.
Ideea acordarii preavizului este de protectie a salariatilor de a avea un termen de 20 zile de a cauta un loc de munca, zile in care salariatul are dreptul sa absenteze 4 ore pe zi fara sa afecteze salariul.Daca salariatul nu este lezat in dreptul sau de a beneficia de un venit sigur timp de 20 zile nu vad nici o problema in faptul ca nu a mai lucrat inca 20 zile in societate.
Problema ar fi in cazul unor concedieri colective , caz in care angajatorul are obligatia de a derula o procedura menita sa evite somajul prin actiuni de combatere a acestuia, caz in care acordarea preavizului este una dintre aceste masuri.