avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere prin desfiintarea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere prin desfiintarea locului de munca

buna ziua,
am si eu o dilema.............angajatorul a emis decizia de concediere prin desfiintarea postului conform art.65 alin.1 codul muncii. a emis-o in data de 6.01.2009 si in aceeasi zi a si comunicat-o angajatului. in decizie scrie k nu se acorda preavizul legal, dar pentru neacrodarea preavizului angajatorul va plati angajatului toate drepturile banesti cuvenite. e legala aceasta masura???????? sau pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului (art.65 alin 1 CM) este obligatorie acordarea preavizului????????????????????
va rog mult sa-mi dati cat mai multe raspunsuri concrete si pe lege....ma intereseaza daca este legala aceasta masura....multumesc mult...astept raspunsuri urgente
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 13 Februarie 2009
In conformitate cu prevederile codului muncii si a CCMUNN pe anii 2007-2010 in acest caz se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare.
Dar daca angajatorul ca plateste drepturile salariale pentru aceasta perioada a preavizului, nu vad care ar fi problema daca nu-l si efectuati.
Si ca urmare a cestei desfaceri a CIM beneficiati si de salariu compensatoriu si de dreptul de a beneficia de somaj (daca indepliniti conditia de a fi muncit minim 12 luni in ultimele 24 de luni).
victorkif a scris:

buna ziua,
am si eu o dilema.............angajatorul a emis decizia de concediere prin desfiintarea postului conform art.65 alin.1 codul muncii. a emis-o in data de 6.01.2009 si in aceeasi zi a si comunicat-o angajatului. in decizie scrie k nu se acorda preavizul legal, dar pentru neacrodarea preavizului angajatorul va plati angajatului toate drepturile banesti cuvenite. e legala aceasta masura???????? sau pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului (art.65 alin 1 CM) este obligatorie acordarea preavizului????????????????????
va rog mult sa-mi dati cat mai multe raspunsuri concrete si pe lege....ma intereseaza daca este legala aceasta masura....multumesc mult...astept raspunsuri urgente

In cazul in care angajatorul nu acorda preavizul dar plateste drepturile salariale aferente acestui preaviz este in regula. Formula din decizie trebuie sa fie insa clara si sa faca referire la drepturile salariale pentru cele 20 zile de preaviz.
Ideea acordarii preavizului este de protectie a salariatilor de a avea un termen de 20 zile de a cauta un loc de munca, zile in care salariatul are dreptul sa absenteze 4 ore pe zi fara sa afecteze salariul.Daca salariatul nu este lezat in dreptul sau de a beneficia de un venit sigur timp de 20 zile nu vad nici o problema in faptul ca nu a mai lucrat inca 20 zile in societate.
Problema ar fi in cazul unor concedieri colective , caz in care angajatorul are obligatia de a derula o procedura menita sa evite somajul prin actiuni de combatere a acestuia, caz in care acordarea preavizului este una dintre aceste masuri.
Nu este legala masura luata ca nu se acorda preaviz , dar se plateste drepturile salariale aferente preavizului. Intrucat chiar daca se acorda preaviz, angajatorul era obligat sa-i plateasca salariatului drepturile salariale aferente acestei perioade.
Potrivit art.74 alin.1 C.mun. , decizia de concediere trebuie sa contina in mod obligatoriu si durata preavizului. Decizia de concediere care nu conţine durata termenului de preaviz este lovită de nulitate absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj mihalinatt mihalinatt Cu ce articol trebuie incheiata cartea de munca pentru a putea beneficia de somaj? Ce pasi trebuie urmati a.i. sa nu se comita greseli. Multumesc (vezi toată discuția)
Rog urgent art 73 si art 65 din codul muncii anne_marieee anne_marieee articolul 73 alin 1 are legatura cu art. 65 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( bene ficiaza de somaj?) (vezi toată discuția)
Care articol de lege este mai potrivit Lioness Lioness Buna ziua! Din pacate ma aflu in fata unei alegerei suparatoare. Angajatorul mi-a comunicat incetarea relatiilor de lucru si mi-a dat de ales intre demisie si ... (vezi toată discuția)