Buna ziua!
Din pacate ma aflu in fata unei alegerei suparatoare. Angajatorul mi-a comunicat incetarea relatiilor de lucru si mi-a dat de ales intre demisie si concediere. Desigur concedierea este mai avantajoasa din punctul meu de vedere pentru ca pot beneficia de somaj. Intrebarea mea este: Care articol de lege prevede concedierea cu 15 zile preaviz si salar compensator? Dupa cate am inteles pot sa invoc articolul 65 (1) dar prin acesta pot beneficia de acel salar compensator?
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu cele de sus pentru a alege cea mai avantajoasa incheiere pentru mine.
Cu multumiri,
Anna Kovacs
Incetarea contractului cu art.65 inseamna concediere individuala din motive neimputabile salariatului. Preavizul este de 20 de zile lucratoare (nu de 15), in perioada preavizului salariatul putand absenta 4 ore pe zi fara a-i fi diminuate drepturile salariale. Aveti dreptul la un salariu compensator conform art.78 CCMN (in lipsa propriului CCM pe unitate).
Buna ziua!
Conform celor de mai sus voi cere sa mi se desfaca cartea de munca conform art 65 (1) si prin asta voi avea parte de 20 de zile de lucru cu program de 4 ore, achitarea drepturilor salariale integral si un salar compensator, iar dupa incheierea perioadei de 20 zile de preaviz voi putea intra in somaj.
Va rog sa-mi confirmati cele de sus ca sa fiu sigura ce pozitie sa adopt in aceasta disputa. Totodata, este nevoie de atentie speciala la vreun act, este posibil ca angajatorul sa nu-mi acorde acel somaj prin nedepunerea vreunui act?
Cu multumiri,
Anna Kovacs
dv. nu cereti ! angajatorul poate lua decizia de concediere
Pentru a beneficia de somaj, incetarea raportului de munca trebuia facuta in temeiul unuia din urmatoarele articole: art. 31 alin.4 ind.1, 56 lit. e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art.68, art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul munci
e necesar sa intrati in posesia deciziei!
Somaj
mihalinatt
Cu ce articol trebuie incheiata cartea de munca pentru a putea beneficia de somaj?
Ce pasi trebuie urmati a.i. sa nu se comita greseli.
Multumesc (vezi toată discuția)