avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CERERE DE SOMAJ FACUTA DE ANGAJATOR ???
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CERERE DE SOMAJ FACUTA DE ANGAJATOR ???

Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca din 1 decembrie 2009 voi intra in somj. Mi-a zis sa fac o cerere catre el .... dar nu stiu sa o fac .
Va rog sa imi spuneti ce cerere tre sa faca angajatul catre angajator sa poata beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:06, 25 Noiembrie 2009
1. Daca vreti sa beneficiati de indemnizatie de somaj nu trebuie sa faceti dvs. nici o cerere. S-ar putea ca angajatorul sa va pacaleasca. Nici nu are timp sa va concedieze pana la 01.12.2009.
2. Angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului). Numai astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In plus mai beneficiati si de prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Sa nu faceti dvs. cerere de incetare a contractului de munca (art.55b din Codul muncii) si nici sa demisionati (art.79 din Codul muncii) ca nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
5. Nu aveti inspector de resurse umane la firma? El stie cum se procedeaza.
Pentru a intra in somaj, inititiva apartine angajatorului si nu angajatului.
Angajatul nu trebuie sa faca nici-o cerere in acest sens!!!

ANgajatorul daca desfiinteaza postul, are obligatiile:

- sa emita o instiintare de preaviz (scris) catre dvs, pe care v-o inmaneaza spre a lua la cunoasinta prin semnatura.
Preavizul legal este de 20 de zile lucratoare in care aveti dreptul sa lucrati doar cate 4 ore si sa fiti platita integral,8 ore.

- tot angajatorul emite apoi si Decizia de concediere, concediere ce are loc in baza art 65 codul muncii

-in cazul concedierii angajatorul are obligatia acordarii minim a unui salariu compensatoriu

Deci, dvs nu trebui sa faceti nic-un fel de cerere, spuneti-i angajatorului ca in situatia in care va concediaza, dvs asteptati sa primiti de la dansul notificarea de preaviz si Decizia de concediere cu art 65.

O cerere din partea dvs nu poate fi decat daca solicitati incetarea contractului cu acordul partilor(art55) sau va depuneti demisia (art 79)
Aceste 2 situatii exclud dreptul de a primi apoi somaj!!
Din pacate avem un contabil care spune sa fac eu cerere pentru a putea beneficia de somaj . Mentionez ca firma are 2 angajati. Din care eu care am studii superioare management turism si colega care are faculateta de chimie obiectiv firma avand turism.
ok multumesc, nu am sa fac nici o cerere dar ce ma fac ca salariu meu pe cartea de munca este de 720 lei ca agent de turism si colega tot ca agent de turism este de 1200 lei .Nu este corect asta . Eu care sunt in domeniu adica turism iau 720 lei... este normal? l-am intrebat pe angajator si mi sa raspuns ca nu trebiue studii sa fii agent de turism?
1. Contabilul respectiv nu se pricepe si la resurse umane asa ca spuneti-i ca nu este baza legala pentru ce spune el. Nu se face cerere pentru a beneficia de somaj. Indemnizatia de somaj o plateste statul nu angajatorul.
2. Sa va arate baza legala care spune sa faceti o astfel de cerere. Nu cred ca cineva nepriceput sa va convinga de contrariul celor spuse de noi.
3. Aveti incredere in ce spunem noi ca va invatam de bine.
4. Problema cu salariul este ca asa ati negociat dvs. cu angajatorul cand ati incheiat CIM.
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Somaj 24 luni ptr 12 luni lucrate loredana.m loredana.m Buna seara, daca mama mea a lucrat din 20 feb 2008- 20 feb 2009, apoi a intrat in somaj din 20 feb 2009-prezent, in cazul in care intrerupe somajul in 20 ian ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa semnez in caz de concediere? georgika georgika Daca sunt concediata ce acte trebuie sa semnez?Numai decizia de concediere??? Pt ca firma mea umbla cu magarii in privinta asta....nu vor sa ne acorde ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc - post desfiintat de angajator ionela15 ionela15 Buna ziua as dori si eu sa stiu mai pe etape care ar fi pasii ce trebuie urmati la reintoarcerea din CCC(mentionez ca in timpul CCC acea functie pe care am ... (vezi toată discuția)