avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CERERE DE SOMAJ FACUTA DE ANGAJATOR ???
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CERERE DE SOMAJ FACUTA DE ANGAJATOR ???

Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca din 1 decembrie 2009 voi intra in somj. Mi-a zis sa fac o cerere catre el .... dar nu stiu sa o fac .
Va rog sa imi spuneti ce cerere tre sa faca angajatul catre angajator sa poata beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 08:06, 25 Noiembrie 2009
Salariu pe cartea de munca este de 700 pana sa intru in concediu de crestere copil adica in urma cu 2 ani. Cartea mea de munca este in sediul firmei si nu am vazut nimic scris pe ia din anul 2006 dar am vazut o decizie care scria ca mi-a facut salariu de 720 lei dar acea decizie nu era semnata de mine dar era inscrisa cu stampila de la itm. Este legal ce sa facut adica cartea mea de munca este in firma si in legatura cu decizia ?
Ca sa nu aveti discutii contradictorii puteti sa intocmiti o cerere cam asa :
"Susemnata... cu CNP...angajata in functia de....la unitatea...va rog, ca urmare a instiintarii mele verbale de catre dna/dnul...ca din data de ...va trebui sa intru in somaj, sa-mi eliberati carnetul de munca si adeverinta pentru somaj in timp util pentru a beneficia de indemnizatia de somaj incepand cu data de incetare a contractului meu de munca."
In ce priveste drepturile banesti ( salarii platite la zi, c/valoarea zilelor de concediu odihna neefectuate, plata preavizului de 20 de zile lucratoare, plata compensatorie ..etc.) aveti timp (minimum 6 luni) sa le cereti dupa incetarea contractului de munca.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
in sfarsit angajatorul a spus ca a facut cererea pentru a intra in somj a spus cu articolul 65 litera 1, dar nu mi-a dat sa semnez nimic... eu nu am semnat nimic ; nu trebuie sa semnez si eu acea decizie sau cerere? plus de asta care sunt pasii urmatori pentru a putea beneficia de somj? ce acte tre sa imi dea sa pot beneficia?
Prima data trebuie sa primiti de la firma preavizul de 20 zile lucratoare, in scris, pentru care semnati de primire.In timpul acestor 20 de zile aveti obligatia de a munci 4 ore/zi sau 20 ore/saptamana iar angajatorul este obligat sa va plateasca, in mod normal ca si pana acum, pentru norma intreaga si sa va dea tichetele de masa (daca ati beneficiat de acestea si pana acum).
Dupa ce se termina preavizul, se incheie raportul de munca, si pentru aceasta vi se va elibera o decizie de concediere(vizata de ITM) care, in mod legal, trebuie sa cuprinda (pe langa altele) , plata compensatorie ce vi se cuvine si atentionarea dreptului la contestatie in termen de 30 de zile la tribunalul de care apartineti teritorial cu domiciliul.
Pentru somaj va sunt necesare de la firma:
1. adeverinta tip cu salariul si contributia la somaj pe ultimele 12 luni;
2. carnetul de munca ( il veti primi cam dupa aprox.3 saptamani de la data incheierii raportului de munca intru-cat trebuie verificat si vizat de ITM).
Pentru somaj va mai trebuiesc :
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Certificatul de nastere,in original si copie;
4. Certificatul de casatorie,in original si copie;
5. Adeverinta medicala , din care sa rezulte ca sunteti apta de munca sau ca aveti eventuale restrictii medicale
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizati venituri sau ca realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu aveti loc de munca , nu realizati venituri sau ca realizati din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.

Daca reusiti sa depuneti aceste acte in primele 30 de zile de la data concedierii veti beneficia de indemnizatia de somaj cu aceasta data ( data concedierii), daca nu, veti beneficia cu data la care ati depus dosarul.

Va sfatuiesc sa cereti intai de la firma carnetul de munca, adeverinta pentru somaj, decizia de concediere, nota de lichidare, si dupa ce le primiti pe acestea sa va cereti drepturile banesti ( salariile la zi, c/valoarea concediului de odihna neefectuat, plati compensatorii...etc.)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj 24 luni ptr 12 luni lucrate loredana.m loredana.m Buna seara, daca mama mea a lucrat din 20 feb 2008- 20 feb 2009, apoi a intrat in somaj din 20 feb 2009-prezent, in cazul in care intrerupe somajul in 20 ian ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa semnez in caz de concediere? georgika georgika Daca sunt concediata ce acte trebuie sa semnez?Numai decizia de concediere??? Pt ca firma mea umbla cu magarii in privinta asta....nu vor sa ne acorde ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc - post desfiintat de angajator ionela15 ionela15 Buna ziua as dori si eu sa stiu mai pe etape care ar fi pasii ce trebuie urmati la reintoarcerea din CCC(mentionez ca in timpul CCC acea functie pe care am ... (vezi toată discuția)