avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj 24 luni ptr 12 luni lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj 24 luni ptr 12 luni lucrate

Buna seara,
daca mama mea a lucrat din 20 feb 2008- 20 feb 2009, apoi a intrat in somaj din 20 feb 2009-prezent, in cazul in care intrerupe somajul in 20 ian 2010, se angajeaza la o firma iar dupa o luna( 20 feb 2010) este data afara mai beneficiaza de somaj in urmatoarele 12 luni?

Multumesc,
Loredana
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 21:16, 27 Octombrie 2009
Perioada in care a primit indemnizatie de somaj este luta in calcul si va putea primi indemnizatie din nou.
Multumesc frumos.
loredana
Perioada in care mama dvs a beneficiat de indemnizatie de somaj nu se ia in calcul. Mama dvs va trebui sa aiba indeplinita conditia stagiului de 12 luni lucrate in ultimele 24 luni anterioare depunerii dosarului de indemnizatie somaj.
Confirm si eu ce v-a spus @pakos:
Perioada de somaj NU se ia in calcul la stabilirea unui nou drept de somaj!

Situatia imaginata de dvs este cumva la limita, adica:
-trebuie sa aveti in vedere ca cele 24 de luni in care se verifica stagiu de cotizare se calculeaza de la data depunerii cererii de somaj, in urma. Situatie in care s-ar putea ca stagiul de 12 luni sa se diminueze...
-o concediere in baza art 65 nu prea se face la fix 1 luna de la o angajare, Numai procedura de concediere dureaza minim 1 luna (20 de zile lucratoare de preaviz).
- poate doar daca o angajati dvs pe mama la firma dvs personala va veti putea permite sa faceti concediere dupa 1 luna de la angajare, pentru ca in mod legal la concediere se acorda si 1 salariu compensatoriu , minim.

in plus.
-angajarea din somaj pe perioada determinata intrerupe acordarea somajului, care se reia dupa expirarea contractului pana la implinirea celor 12 luni la care a obtinut drept de somj anul acesta.
- angajarea pe perioada nedeterminata duce la incetarea somajului si dupa o anjarea urmata de concediere se poate depune un nou dosar de somaj daca mai are stagiu
- daca a primit somaj in 2009, perioada de somaj a inclus 3 luni acordate in plus fata de lege pana acum doar pentru dosarele in plata sau depuse in 2009. in 2010 nu cred ca se va mai acorad aceasta prelungire.
De asemenea potrivit Codului Muncii:

Art. 65 - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Implicatiile unei astfel de actiuni sunt majore si implica mai multe lucruri. De asemenea datorita faptului ca mama dumneavoastra va trebui sa respecte si preavizul de 20 de zile lucratoare, ceea ce ar insemna inca o luna, nu indeplineste conditiile stagiului de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj amramos amramos PENTRU A PUTEA BENEFICIA DE SOMAJ ESTE NECESAR UN STAGIU DE COTIZARE DE 12 LUNI IN ULTIMELE 24 LUNI . DACA O PERSOANA ARE IN ULTIMELE 24 LUNI 2 LUNI LA UN ... (vezi toată discuția)
Somaj stoicavioleta17 stoicavioleta17 O angajata din 2006,intre dec 2009 si oct 2011,in ingrijire copil,a lucrat intre oct 2011 si iulie 2012 -cand a intrat din nou in \\"ingrijire copil\\".Avand ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? brezan brezan Am 54 de ani si 34 de ani de munca. Din iulie 2009 pana in octombrie 2010 am fost in somaj. Din noiembrie 2010 pana in mai 2011 nu am avut loc de munca. Din ... (vezi toată discuția)