avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, caut o rezolvare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, caut o rezolvare

Prezint urmatoarea situatie cu care ma confrunt si doresc sa aflu procedura de rezolvare de la cei in tema si le multumesc anticipat pentru eventualele informatii.
Acum 3 saptamani matusa mea dupa tata, a decedat subit ( infarct miocardic).
Tatal meu, frate cu matusa a decedat in urma cu 15 ani.
Matusa mea mai avea in viata o sora si un frate.
De cand a decedat tatal meu, nu am mai fost in relatii bune, practic nu am mai vorbit cu rudele tatalui meu.
Matusa mea nu a avut copii si sotul sau era decedat de peste 40 de ani.
Matusa mea era proprietara unui apartament cu 2 camere in Bucuresti.
Intrebarea mea este care este procedura de deschidere a succesiunii, deoarece unchiul si cealalta matusa spun ca nu au "gasit" actul casei si ca ar vrea sa imparta apartamentul intre ei!
Unchiul meu spune ca doreste sa cedeze partea ce i se cuvine celor trei copii ai sai!
Mentionez ca eu mai am un frate.
Va rog sa ma indrumati care este procedura de deschidere a succesiunii de catre mine si fratele meu, deoarece cred ca nu o sa ne intelegem cu aceste rude.
Mentionez ca nu posedam actul de deces al matusii si niciun fel de act.
Va multumesc.

Va trebui sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta - asta pentru ca spuneti ca nu va intelegeti!

Alta era situatia, daca va intelegeati! In acest caz, puteati sa deschideti succesiunea la un birou notarial.
Car3men a scris:

Va trebui sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta - asta pentru ca spuneti ca nu va intelegeti!

Alta era situatia, daca va intelegeati! In acest caz, puteati sa deschideti succesiunea la un birou notarial.

Bunavointa nu cred ca o sa existe.( cunosc marfa de mult timp ).
Faptul ca, spun ei ,ca nu gasesc actele casei si mai nou certificatul de nastere al matusei decedate, imi creaza impresia de taraganare a lucrurilor.
Intentionez sa le trimit o recomandata sa fixam o intalnire sa ne intelegem amiabil, daca nu o sa apelez la un cabinet de mediere.
Nici macar nu ne-au chemat la inmormantare, am aflat de la altcineva sau sa cautam impreuna in apartament dupa acte sau ce mai avea raposata, care era o femeie strangatoare.
Rog sa mi-se spuna de cei cu experienta cam care ar fi pasii ierarhici de rezolvare a acestei probleme, tinand cont ca unchiul si matusa care au dreptul succesoral sa nu ne indeparteze de la partea legala ce ni-se cuvine.
Va multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
mariuselectric, utilizator
Va trebui sa apelati la un avocat pentru dezbaterea succesiunii pe calea unei actiuni in instanta.

Nu este asa simplu si sunt multe elemente de detaliu care tin de particularitatea fiecarui caz in parte.

Ca modalitate generala trebuie sa depuneti o actiune in instanta prin care sa solicitati acesteia sa pronunte o hotarare privind partajul succesoral al bunurilor defunctului (trebuie enumerate si evaluate provizoriu) in cotele legale.

Anterior depunerii actiunii va trebui sa faceti dovada informarii cu privire la mediere. Aceasta dovada o puteti obtine fie de la un mediator fie de la un avocat.

Va trebui sa treceti si pe la un notar care sa va emita o incheire din care sa rezulte ca nu s-a mai solicitat dezbaterea succesiunii.

Apoi, asteptati sa se fixeze termenul de judecata. Solicitati ca probe inclusiv expertiza evaluatoare a bunurilor ce intra in masa succesorala, martori, inscrisuri, interogatorii.

Repet, acestia sunt termenii generali. Urmeaza ca, de la caz la caz, avocatul pe care il veti lua sa se ocupe de cazul dvs., sa particularizeze cu anumite elemente necesare rezolvarii spetei dvs.

Ca si costuri implica: taxa de timbru judiciar ( 3% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorala) onorariu expert evaluator (stabilit de instanta), taxele notariale pentru emiterea incheierii (stabilite de notarul in cauza) , informarea asupra medierii este gratuita si onorariul avocatului.
Situatia pare sa se complice pe zi ce trece.
Fratii in viata ai matusii decedate, o sa desemneze unul dintre copii fiecaruia sa-i reprezinte la notariat sau in instanta.
Astfel unchiul a spus ca el renunta la partea lui in favoarea copiilor lui ( 3) si ne-a propus la toti nepotii sa impartim apartamentul egal ( 7 nepoti), deoarece el are 3, ar avea mai mult de castigat.
Este legala aceasta propunere si poate fi acceptata de notar?
Este normal ca un copil al unchiului sa detina cheia de la apartamentul defunctei si sa nu ne permita accesul in el?
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
mariuselectric, utilizator
Acceptati mostenirea in termen prin declaratie notariala si urmati pasii care v-au fost indicati.:rtfm:

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara a stii toti mostenitorii SebastianHorvat SebastianHorvat Buna ziua, In noiembrie 2012 a decedat singurul meu var . Dansul nu a avut frati, sotie sau copii. Parintii lui au decedat. Mama lui a avut o sora (mama ... (vezi toată discuția)