avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sfaturi infiintare firma
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sfaturi infiintare firma

Buna ziua,

In cazul unei persoane somere de peste 45 ani care doreste sa desfasoare o activitate pe cont propriu, cum ar fi mai bine sa se inregistreze din punct de vedere fiscal? Ca PFA, II, SRL?
Exista anumite avantaje/scutiri in cazul vreuneia?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:17, 14 Octombrie 2013
Pentru varianta in care optati sa va autorizati ca pfa, aveti nevoie de acte de studii/calificare/experienta in domeniul in care veti activa.
Contabilitatea e mai simpla, declaratiile fiscale le puteti completa si depune singura. Puteti sa aveti si angajati cu contract de munca dar procedura de angajare, declaratiile care trebuie completate si depuse la finante si platile care se fac pentru acesti salariati sunt la fel ca si la srl microintreprindere.
Ca pfa puteti sa incepeti activitatea ca neplatitor de tva.
Pentru dumneavoastra pfa veti ave de platit obligatoriu impozit pe venit 16%, contributii la sanatate si pensie.
Daca va infiintati un srl microintreprindere, nu va trebuie acte de studii/calificare/experienta in domeniu. Contabilitatea e putin mai stufoasa. Declaratiile vi le veti putea completa si depune singura la ghiseu. Veti avea de completat si depus un bilant anual pe care va trebui sa vi=l completeze si semneze un contabil autorizat.
Si pentru srl microintreprindere puteti sa incepeti activitatea ca neplatitor de tva.
Pentru dumneavoastra ca asociat unic in srl nu va trebui sa platiti acele contributii sociale obligatorii. Veti avea de platit la trimestru impozit pe venit de 3% si impozit pe dividende daca firma are profit si doriti sa vi-l retrageti ca dividende. Pentru acest venit din dividende veti plati si contributie la sanatate. Deci din punt de vedere al impozitelor platite la stat, e mai convenabil un srl microintreprindere.
Pe srl microintreprindere veti putea angaja persoane cu contract de munca dar toate cheltuielile cu impozitele si cu salariul nu sunt deductibile fiscal. Deci din acest punct de vedere al angajarii altor persoane, daca aveti in vedere ca inca de la inceput sa mai angajati si alte persoane care sa lucreze alaturi de dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere doar infiintarea pfa.
Daca veti desfasura activitate de comert intr-un chisc cumparat sau inchiriat, taxa pentru avizul de functionare platit la primaria localitatii e aceeasi daca e pfa sau srl.
Contractele pentru utilitati (apa, salubritate, lumina) daca daca e cazul, se vor face pe srl sau pfa dar costurile vor fi aceleasi. La pfa sunt deductibile daca faceti contractul si va vine factura pe pfa. La srl microintreprindere nu sunt deductibile.
Daca va achizitionati bunuri de natura mijloacelor fixe, ele sunt amortizabile si deductibile la pfa. La srl microintreprindere nu sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sau microintreprindere annesis annesis Buna ziua, Am obtinut un certificate ANRE grad I, si as vrea sa imi deschid o firma pentru amenajari interior ( am calificare si de instalator ). Ce este ... (vezi toată discuția)
Alegerea dintre pfi/pfa/srl la prestări-servicii - job angajare mihaistef mihaistef Bună ziua. Am găsit un job, la care angajatorul îmi impune condiție de angajare ca eu să dețin un PFA/PFI/SRL și să facem un contract de prestări de ... (vezi toată discuția)
P.f.a sau srl? solomcarmendamiela solomcarmendamiela am autorizatie de artificier, doresc sa-mi deschid o afacere in acest sens ( participare la festivitati, nunti, etc. cu jocuri de arificii).Am actele necesare ... (vezi toată discuția)