avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - vanzare teren
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - vanzare teren

buna ziua .am si eu o intrebare .am un teren la munte din partea bunicii mele prin contract de vanzare -cumparare in timpul casatoriei .mele .am divortat si eu si fostul sot nu am facut partaj .ce pot face ca sa vand partea mea ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:30, 15 Octombrie 2013
Nu exista nici un impediment dpdv legal pentru vanzare. Puteti vinde impreuna cu sotul sau separat (daca gasiti pe cineva dispus sa cumpere numai o cota ideala).
Daca totusi nu reusiti in modalitatea descrisa mai sus va trebui sa faceti partajul..... acesta poate fi pe cale amiabila (acordul se autentifica la notar) sau, in caz de neintelegere intre cei 2 proprietari, pe cale judecatoreasca.
Dv. nu aveti o cota exact determinata pe teren, aveti o cota teoretica, in practica terenul edv. sta la comun cu al sotului.
Ca sa faceti separatia in practic care bucatica e a dv. si care a sotului, trebuie partaj si apoi vanzare.
Daca exista cineva care isi asuma ca are o parte teoretica si in practica e la comun, atunci vindeti partea dv. teoretica si apoi acea persoana face partaj.

Cam asta incerca sa va spuna si colegul mai sus, insa nu stiu cum sa va traduc sa intelegeti mai bine.
Bunul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al fostei sotii.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.( a fost perfectat un contract de vanzare-cumparare, insa, nefiind platit pretul, acest contract este , de fapt, un act de donatie deghizata, pretul fiind de esenta vanzarii -cumpararii ).


Daca fosta sotie doreste instrainarea bunului, contractul de vanzare-cumparare poate fi perfectat , nu exista niciun impediment, in acest sens.


Succes.

Ai dreptate de principiu, strict legal, omul nu poate instraina o cota nestiuta dintr-o proprietate... insa instrainarea se poate realiza sub forma instrainarii unui drept... dar sunt discutii lungi si prea tehnice pentru user, dar finalitatea e aceeasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea unui bun propiu petravram petravram Buna ziua. Am cumparat un bun, in timpul casatoriei, cu banii obtinuti din vinzarea unui teren, bun propiu, cumparat inaintea casatoriei.[b] Intrebare : Pot ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)