avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu ingrijire copil


Sunt angajata incepand cu data de 01.06.08 in locul unei colege plecata in concediu de maternitate.
Colega mea a nascut in 01.08.08.
Am contrat de munca pe perioada determinata ( imi expira CIM cand colega mea se va intoarce la serviciu, asa este prevazut in CIM ).
Colega se poate intoarce peste 1 saptamana sau cand va face copilul 2 ani ( 01.08.10 )

Eu si sotul meu ne dorim un copil.
Am urmatoarele intrebari:
1) Daca raman insarcinata pana revine colega mea la serviciu dar nu apuc sa nasc , (in momentul revenirii imi va inceta CIM) voi mai beneficia de indemnizatia crestere copil de 85% timp de 2 ani, mai putin de 2 ani sau deloc ? Ce trebuie sa fac pentru a putea beneficia timp de 2 ani ?
2) Daca raman insarcinata si nasc pana revine colega mea ( in momentul revenirii imi va inceta CIM ) voi putea beneficia de indemnizatia crestere copil de 85% timp de 2 ani ?

Va multumesc !
O seara excelenta !
Adriana
:)




Cel mai recent răspuns: luc1kws , utilizator 05:18, 1 Octombrie 2010
Pentru a beneficia de concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani....... trebuie ca timp de 12 luni anterioare nasterii copilului sa realizati venituri impozabile de natura profesionala. Daca nu indepliniti conditia nu primiti indemnizatia.
Aceste venituri se pot obtine ca urmare a unui CIM, a unui PFA sau alte activitati de natura profesionala.........
Ce conditii sunt necesare pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului?

Este necesar sa se indeplineasca simultan urmatoarele conditii
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.
beneficiati de indemnizatie pentru ca dispuneti de contributia necesara, iar mai mult decat atat contractul individual de munca nu poate inceta cat timp va aflati in crestere copil
succes la decizia luate
Un CIM pe durata determinata inceteaza de drept indiferent daca persoana este insarcinata.
Pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii.
Daca colega dumneavoastra se va intoarce din concediul pentru cresterea copilului, CIM al dumneavoastra inceteaza si puteti beneficia de somaj (daca indepliniti conditia de a fi muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni).
Daca ramaneti insarcinata, chiar daca inceteaza CIM al dumneavoastra, tot veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, deoarece in categoria veniturilor profesionale intra si indemnizatia de somaj.
Putem fi si mai clari, daca tot stim meserie :    
CAPITOLUL II
 Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului


   Art. 4. -
(1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
   (2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
   (3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
   (4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
   (5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
luc1kws, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani BG BG Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ... (vezi toată discuția)
Pot obtine indemnizatia? aviang aviang Buna ziua, Povestea mea a inceput asa: pe 15 iulie 2013 m-am angajat cu contract pe perioada determinata, valabil pana la 30 iunie 2014. Inainte de acest ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mama de 85% Ailin_ro Ailin_ro Buna ziua! Precizez ca sunt angajata la o firma din 5 mai 2008, am nascut pe 27 aprilie 2009 , vreau sa stiu daca pot beneficia indemnizatia de 85%. ... (vezi toată discuția)