avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E nevoie de curs de calificare pentru vanzator si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E nevoie de curs de calificare pentru vanzator si transator carne?

Am angajat un transator carne si un vanzator(lucrator comercial).
La dosarul angajatului trebuie sa am,pe langa actul de studii,si o diploma care atesta ca a absolvit un curs de calificare?
Unde sunt reglementate aceste situatii,adica functiile pt.care sunt necesare acte suplimentare(gen cursuri de calificare)?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 15:08, 17 Octombrie 2013
Absolut, le trebuie curs. Din cate stiam la transator cursul este de 6 luni si la vanzator de 3-4 saptamani (dar sincer nu mai stiu exact). Mai multe gasiti pe siteul directiei sanitar veterinare sau la sediul lor din judetul dvs.
Nu mai exista niciun text de lege care sa prevada ce fel de studii sunt necesare pentru ocuparea unei functii, exceptie facand anumite functii reglementate prin legi speciale.

Fiind considerati ca muncitori calificati , inseamna ca pentru transator de carne si lucrator comercial persoanele angajate trebuie sa faca dovada calificarii lor in aceste meserii.
Multumesc.
Pot face acum cursurile si sa prezinte diploma cand le termina?Sau mai bine schimb incadrarea in muncitor necalificat?
Pana atunci,ce riscam,ne poate sanctiona ITM-ul,care e sanctiunea?
Se pot face cursurile acum si la terminare sa prezinte certificatul/diploma de absolvire a cursurilor.

De asemenea, este buna si varianta modificarii functiei in muncitor necalificat si la terminarea cursurilor sa li se modifice functia din nou.
OG 99 /2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
Art. 5. - (2) Exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat.
Sanctiune - nerespectarea prevederilor art. 5 alin.(2) - amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Nu imi este prea clar,transatorul se incadreaza la "exercitarea de activitati comerciale"?
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
carmenbn, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzator cu studii medii steluta79 steluta79 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot angaja o persoana in postul de vanzator (avand terminate doar studiile unui Colegiu de Stiinte ale naturii) si ... (vezi toată discuția)
Stabilire nivel salar ametist ametist Daca am un angajat care nu are bacalaureatul dat, dar are un curs facut de "TEHNICI DE COMERCIALIZARE MARFURI" cu durata de 30 ore la Camera de Comert, pe ce ... (vezi toată discuția)
Angajare vânzător fara studii economice Abrambureala Abrambureala Buna ziua, Suntem o firma nou deschisă - SRL, cu obiect de activitate producție si comerț. 1) Vrem sa angajam ca vânzător (sau lucrător comercial) o ... (vezi toată discuția)