avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare pe post de paznic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare pe post de paznic

Buna seara!
Sunt directorul unei scoli si nu stiu cum este legal sa rezolv problema ce o descriu mai jos:
Am inchis internatul scolar din lipsa de copii. Bucatareasa si altii au ramas fara locuri de munca, prin desfintarea posturilor odata cu inchiderea internatului. La nivelul unitatii fiind posturi vacante le-am pus la dispozitia persoanelor in cauza. In termen de 3 zile trebuiau sa opteze pt un post. Bucatareasa a optat pt postul de paznic, dar nu are cursul de paza absolvit, este in curs de calificare.
Contractul de munca cu unitatea, in functia de bucatar ii inceteaza pe 4 noiembrie. Ea termina cursul pe 28 noiembrie. Politia nu-i da aviz pentru paza din 4 noiembrie pt ca nu e calificata. Eu atunci ce fac?Legal...am voie s-o angajez pe acest post de paznic fara curs absolvit si fara aviz de la politie? Daca nu o trec acum pana pe 4 noiembrie pe alt post dupa incetarea contractului numai poate fi angajata, deoarece posturile sunt blocate. Va rog sa-mi dati temeiul legal si sa-mi explicati ce trebuie sa fac.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 17 Octombrie 2013
Potrivit Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor:
Art.39 - Persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie cetatean roman sau cetatean al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European si sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
b) sa fie apt medical pentru exercitarea functiei;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
d) sa fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 40
(1) Angajarea personalului cu atribuţii de pază sau gardă de corp se face pe baza atestatului eliberat în condiţiile prevăzute la art. 41 şi a certificatului de cazier judiciar.

(2) Conducătorii unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1), care deţin secrete de stat sau care desfăşoară activităţi de interes strategic, sunt obligaţi să solicite şi avizul Serviciului Român de Informaţii, pentru personalul angajat în vederea executării serviciului de pază.

(3) Conducătorii unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1) pot angaja pe durată determinată persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 39 lit. a)-c), dar nu mai mult de 3 luni şi doar la prima angajare, cu scopul de a asigura perioada necesară pentru finalizarea procedurilor de angajare şi de obţinere a atestatului profesional.


Prin urmare, fara atestat nu o puteti angaja decat maxim 3 luni.

II puteti modiifca functia in paznic , prin incheierea unui act aditional la c.i.m.. In acest sens, persoana in cauza are la dispozitie o perioada de 3 luni pentru a prezenta acel atestat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent paza LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti si mie ce acte,respectiv autorizatii sunt necesare pentru angajarea unui paznic? Multumesc mult. (vezi toată discuția)
Vreau sa obtin atestat agent paza nelu78 nelu78 cum pot obtine atestatul de agent paza cat mai urgent? (vezi toată discuția)