avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... accident de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

accident de munca

Buna ziua,

In luna Octombrie 2008 sotul meu a schimbat locul de munca, mai precis pe data de 9.10.2008 ( a fost facut contract de munca pe perioada determinata 3 luni ) la o saptamana de la angajare pe 16.10.2008 a avut loc un accident de munca in urma caruia s-a ales cu o fractura de maleola cu deplasare (glezna dreapta), fiind dus de urgenta la spital de catre colegi unde medicii au stabilit ca trebuie intervenit chirurgical. Din acel moment a intrat in concediu medical care a durat pana la 31.12.2008. Pe data de 5.01.2009 a revenit in campul muncii iar pe 09.01.2009 expira contractul de munca ( care era pe perioada detreminata ) si a fost anuntat ca nu se mai reinnoieste si ca va fi dat afara. Mentionez ca firma nu a binevoit sa declare accidentul de munca la ITM. Vindecarea nu a fost in totalitate deoarece urmeaza o alta interventie chirurgicala. Ce putem face in acest caz??? Noi am fost si am declarat acc. la ITM.
Cel mai recent răspuns: eles , utilizator 12:20, 30 Martie 2009
Sotul dvs. nu a fost dat afara ci i-a expirat perioada pentru care a fost incheiat CIM. Este legal ce s-a facut. Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca CIM pe perioada determinata.
Indemnizatia pentru concediul medical va fi platita de Casa de Asigurari de Sanatate pana la expirarea concediului medical.
Sesizati ITM cu privire la nedeclararea accidentului de munca.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am inteles ca pe perioada concediului medical contractul de munca se suspenda. Practic el din 3 luni a lucrat doar doua saptamani ( 1 saptamana la inceput si una la sfarsit ) restul a fost medical si avand in vedere faptul ca a fost lasat fara loc de munca in conditiile prezentate el nefiind vindecat complet, eu nu consider ca s-a procedat corect. Nu ar fi trebuit sa mai lucreze acolo macar cele 2 luni si jumatate conform contractului?
Ati inteles bine, raporturile de munca se suspenda dar aceasta nu inseamna ca se prelungeste, automat, perioada prevazuta in contract, astfel ca sotul dvs. sa lucreze efectiv 3 luni.
Cat timp a beneficiat de concediu medical a fost angajat al unitatii.

Bun. Si in cazul asta nu se mai poate face nimic????? El nu este vindecat in totalitate , mai urmeaza o interventie chirurgicala , nu are niciun venit ....etc. Inspectorul de resurse umane de la firma, care era obligat sa declare accidentul de munca chiar nu poate fi tras la raspundere chiar si directorii firmei, ca eu banuiesc ca acest accident nu a fost declarat la indemnul sefilor considerand ca in situatia in care se afla angajatul nu ar fi fost un pericol pt. ei ( operat, stat la pat 45 zile, neavand posibilitatea de a se deplasa ) si CIM expira in 2 luni. Ce au zis ei: "Oricum scapam de el de ce sa mai declaram accidentul"!!!!! Insemna pt. ei acordarea de salarii compensatorii si multe alte controale..... Ce putem face???? Ramane asa???
Nu intotdeauna ce consideram noi ca este incorect este si ilegal. CIM pe perioada determinata a fost incheiat de la ... pana la ... Legea nu spune ca daca in aceasta perioada te imbolnavesti se prelungeste CIM cu perioada de boala. Asa e legea, fie ca ne convine sau nu la un moment dat.
Ceea ce i s-a intamplat sotului dvs. nu doresc sa se intample la nimeni. A fost o intamplare nefericita. Eu ii doresc multa sanatate!
V-am spus mai sus ca certificatul medical va fi platit de Casa de Asigurari de Sanatate.
In ce priveste problema cu accidentul de munca am spus sa sesizati ITM care va lua masuri impotriva angajatorului.
Pentru a primi de la angajator daunele legale, puteti sa va adresati Tribunalului din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Dar e bine sa consultati un avocat care stie ce sa faca iar cheltuielile cu avocatul le cereti, prin instanta, de la angajator.
Va doresc succes si multa sanatate!

Alte discuții în legătură

Accident de muncă dritaS dritaS Buna ziua, Am fost angajat pe perioada determinata de 1luna de zile . După aproximativ 3 săptămâni am avut un accident de muncă (o presă mi-a prins ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca ral-alexandra ral-alexandra buna ziua as vrea si eu niste raspunsuri la urmatoare problema:in data de 26 septembrie tatal meu a avut un accident de munca mai exact a fost ars cu sirop de ... (vezi toată discuția)
C.i.m pe perioada determinata si indemnizatia de somaj demnitate demnitate Am incheiat un C.I.M pe perioada determinata si am semnata si o anexa de confidentialitate, am renuntat la somaj dintr-o greseala nestiind ca daca intarzii cu ... (vezi toată discuția)