avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren arendat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren arendat

Buna ziua,

doresc sa achizitionez un teren arabil care a fost arendat pe o perioada de 6 ani (martie 2007 - martie 2013). Conform contractului in lipsa unor notificari acesta se prelungeste automat. Se pare ca niciuna dintre parti nu a notificat si contractul s-a prelungit automat. Proprietarul terenului a anuntat firma care a arendat terenul ca doreste sa vanda, acestia i-au facut o oferta care a fost refuzata, iar eu m-am inteles cu proprietarul privind pretul.
Daca eu cumpar acest teren acum, cand voi avea si dreptul de folosinta asupra lui? Contractul de arenda devine nul?
Din ce mi-a explicat reprezentatul arendasului, anul agricol incepe la 1 septembrie si de fapt eu as putea folosi acest teren abia anul urmator in septembrie (mentionez ca pe acest teren este cultivata o planta perena (lucerna) care nu necesita alte lucrari agricole in aceasta perioada). Este adevarat acest lucru? Este specificat undeva ca anul agricol incepe la aceasta data? Sau conteaza aceasta data, intrucat eu nu doresc pastrarea contractului de arenda inca un an?
Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 07:55, 23 Octombrie 2013
Cam are dreptate arendasul, intrucat daca durata contractului de arendare a unui teren agricol este mai mare de un an, atunci termenul de notificare este de un an inainte de incetarea contractului. Sigur ca la schimbarea proprietarului, noul proprietar poate notiifca arendasul despre intentia sa insa cu respectarea termenului de un an....Vedeti si art.1848 Cod civil
Cam are dreptate, insa nu stim daca are dreptate in totalitate.
Situatia juridica depinde de ce scrie in contract care e supus legii vechi, anume art. 1410 si urm Cod civil de la 1864. Care prevede un termen diferit de notificare a incetarii contractului fata de legea arendarii!!
Depinde cine cui a notificat concediul, daca s-a achitat intocmai si la timp, ce scrie la contract, cauze de incetare, drept de preemptiune...
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Omul a spus ca respectivul contract a fost prelungit si abia dupa aceea s-a facut notificarea de vanzare de catre proprietar. Intrebarea pusa de petent este "Daca eu cumpar acest teren acum, cand voi avea si dreptul de folosinta asupra lui? Contractul de arenda devine nul?".
Daca dvs cumparati terenul acum, il veti cumpara arendat pentru o perioada urmatoare, intrucat deveniti proprietar, insa nu aveti si dreptul de "uzufruct" al acestuia. Trebuie sa il notificati pe arendas despre incetarea contractului, tinand cont de prevederile Noului Cod civil si de anul agricol.In caz contrar va trebui sa il despagubiti pe acesta cu valoarea recoltei viitoare, acesta facand lucrari agricole pe terenul respective...

Cand zice ca proprietarul a anuntat firma despre vanzare... poate fi o anuntare de concediu... nu stiu. Nu stiu nici daca refuzarea ofertei e cu dovezi, ca sa trecem peste dreptul de preemptiune a arendasului...
Nu stiu daca s-a achitat pretul arendei intocmai si la timp...
Tu spui ca, daca acest contract s-a prelungit automat in martie 2013, el se supune legii noi, nu? Hmmm...
Nu ma refeream la contractul de arendare, care a fost prelungit in conditiile vechiului contract (probabil , pentru ca nu stim nimic despre acesta) , ci la procedura de notificare a vacantei arendei. In opinia mea se aplica procedura de la momentul cand va fi notificata. In rest nu avem date despre dreptul de preemptiune al arendasului, desi petentul nostru a precizat ca arendasul a fost notificat anterior vanzarii insa i-a fost respinsa oferta de cumpararea pe care a facut-o, deci s-a rezolvat cu dr de preemptiune....In ce priveste faptul ca trebuie incheiat anul agricol pentru ca ar fi semanat ceva pe terenul respectiv, abordarea asta cred ca e corecta intrucat arendasul a facut cheltuieli cu aratul, semanatul si eventual cu ingarsarea si tratarea terenului.....complicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un teren agricol si vreau sa-l arendez unui arendas pe care il aleg eu Roull Roull am cumparat in octombrie 2014 un teren agricol si vreau sa-l arendez acum in martie-aprilie 2017, mentionez ca am primit bani de arenda pe noul teren anul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu,in anul 2015 a dat in arenda un teren agricol ... Nuta Simona Nuta Simona Buna ziua, Tatal meu,in anul 2015 a dat in arenda un teren agricol cu suprafata de 2ha. Cand a semnat contractul, nu a primit un exemplar, el nestiind ca ... (vezi toată discuția)
Contract de arendare-drept de preemptiune spirykos spirykos Suntem patru mostenitori ai unei suprafete agricole,succesiunile fiind facute rand pe rand,dupa decesul parintilor care erau frati.In 20 noiembrie 2009 s-a ... (vezi toată discuția)