Suntem patru mostenitori ai unei suprafete agricole,succesiunile fiind facute rand pe rand,dupa decesul parintilor care erau frati.In 20 noiembrie 2009 s-a incheiat un contract de arendare cu o societate.Recent am hotarat sa vindem,ocazie cu care am constatat ca arendasul a trecut contractul de arendare in 27 decembrie 2011 pe o alta firma fara a ne instiinta,prima firma fiind se pare falimentara. Acum,pe motiv ca tot el e administrator,se prevaleaza de dreptul de preemptiune. Noi ,arendatorii consideram contractul nul de drept,mai ales ca la incheierea primului contract doi dintre semnatari nu facusera succesiunea,iar la al doilea nu am semnat nici unul.
Va rog sa-mi spuneti cine are dreptate,cu ce temei legal si care e modalitatea de rezolvare.
Va multumesc anticipat!
Nu sunt jurist...dar incerc sa judec cu "bunul simt". Primo: Cu ce baza legala au fost semnatari la primul contract de arendare, acei doi "mostenitori" care nu facusera succesiunea?...Segundo: Evident, adiministatorul respectiv a acctionat ilegal. Nu avea dreptul de a arenda un bun ce nu-i apartinea de drept. Terto: Dreptul preemtiunii se pune DOAR in cazul vanzarii, dar, nu in sensul obligativitatii vinderii terenului acestuia sau vecinilor terenului, ci al informari acestora despre intentia de a vinde. Daca acestia nu accepta pretul dorit, se poate vinde altei persoane. Si, in sfarsit: Daca doriti sa vindeti, trebuie sa respectati continuitatea ciclului agricol. De aceea, trebuie anuntati arendasii cu minimum un an inainte ca nu se mai doreste continuarea contractului de arendare. Daca totusi aveti ACUM un cumparator, dupa ce veti fi anuntat de intentia de a vinde (in scris) pe cei cu dreptul de preemptiune si acestia nu au acceptat pretul dorit de D-voastra, singura solutie pe care eu o vad este ca acest cumparator sa accepte conditia respectarii anului "agricol".
In fapt, trebuie sa va raportati la reglementarile arendarii din noul Cod Civil, unde si subarendarea este interzisa.......fara acordul expres al arendatorului.
In concluzie, oricum, ar trebui inceput cu reglementarea de urgenta a problemei succesiunii....