avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in urma concubinajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in urma concubinajului

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie:

-fratele meu traieste in concubinaj de doi ani, femeia este insarcinata in luna a patra si de cand este insarcinata ii face viata un calvar fratelui meu, nu voi intra in detalii, cert este ca fratele meu nu mai doreste sa locuiasca cu acesta femeie.
Apartamentul in care acestia stau este cumparat de catre fratele meu cu multi ani inainte de a incepe relatia cu ea. Fratele meu doreste sa recunoasca copilul, vrea sa se implice in educatia lui si de asemenea doreste sa ii asigure siguranta financiara. Femeie il ameninta de faptul ca il va scoate din apartament dupa ce se naste copilul. De fapt doar situatia financiara a fratelui meu a interesat-o, foloseste copilul ca moneda de schimb.
Cum poate fratele meu sa isi protejeze bunurile dobandite de-a lungul anilor?

1. In cazul in care fratelui meu i se intampla ceva cat timp copilul este minor (sa zicem in caz de deces), cui revine apartamentul ?

2. Daca imi vinde mie apartamentul poate mama copilului lui sa conteste acest act de vanzare-cumparare in instanta?

Tin sa mai precizez faptul ca absolut toate cheltuielile sunt suportate de catre fratele meu.

Va multumesc.
Mostenitor va fi copilul, fie major, fie minor. De asemenea, copilul va fi cel ce va ataca actul in caz ca tatal lui va "vinde" ap.
Nu cred ca il veti convinge pe frate sa va vanda, cat e in viata nu ii ia nimeni casa, iar dupa moarte, poate nu il intereseaza ce se va intampla cu casa.
Daca va vinde casa si muriti inaintea lui? Se va certa cu alti mostenitori ai dvs pt casa lui?
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
doar copilul vine la mostenire indiferent daca este minor, daca nu recunoaste copilul vin parintii, daca parintii sunt decedati vin fratii si asa mai departe, concubina in niciun caz.
Cel mai sigur e sa-l tina pe numele lui, daca il trece pe numele dumneavoastra vin mostenitorii dumneavoastra, daca il trece pe numele parintilor vin mostenitorii lor, inclusiv dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
madalinatone, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Precizez faptul ca eu nu am mostenitori, ca urmare nu se pune problema ca cineva sa revendice apartamentul in cazul care eu mor inaintea fratelui meu, el va fi singurul beneficiar (eu sunt divortata fara copii, chiar daca ma recasatoresc apartamentul in cauza ar fi dobandit inaintea casatoriei mele).
Fratele meu are incredere totala in mine, avem o relatie speciala, el m-a ajutat cand am avut partajul cu fostul sot, mi-a dat o suma considerabila de bani fara nicio garantie sau conditie, noi asa am fost crescuti de parinti. Poate unora li se pare ciudat, mai ales in ziua de astazi, dar noi avem chiar o relatie speciala, multumesc parintilor nostri pentru asta.
Fratele meu va recunoaste copilul, chiar se gandeste sa obtina custodia, stiu ca e greu, dar sunt foarte multe motive pe care le-ar putea invoca in instanta, asta va vedea la timpul respectiv.
Deocamdata ar dori sa imi vanda mie apartamentul pana se naste copilul. In acest caz vanzarea ar putea fi atacata de catre copil?
Ma repet, eu nu am mostenitori, sunt divortata, deci nu se pune problema ca acest apartament sa fie revendicat de catre alti posibili mostenitori.

Tin sa precizez faptul ca fratele meu are o situatie de cosmar in casa de cand femeia aceasta e insarcinata (si credeti-ma ca nu hormonii sunt de vina), nu contribuie cu nimic in casa, a inceput sa ne jigneasca, imi trimite SMS-uri cu amenintari, pe fratele meu il deranjeaza la serviciu, fratele meu a ajuns sa nu mai poata merge nici in delegatii, ii afecteaza mult munca, viata de zi-cu-zi, eu nu am stiu nimic pana de curand cand mi-a povestit prin tot ce trece.
Nu pot sa il las sa vad cum se degradeaza sanatatea lui si stare lui generala, e un barbat trist, ingandurat, nu mai rade, eu nu mai suport sa il vad asa.

Va multumesc din suflet pentru ajutor. Fratele meu are de asemenea nevoie de un avocat pentru stabilirea pensiei alimentare, infiintarea unui cont de care sa beneficieze doar copilul dupa ce va fi major etc.
Si mai doresc sa precizez un lucru, este parerea mea personala, un copil intr-adevar trebuie sa creasca alaturi de doi parinti dar sunt situatii cand nu se poate, o viata avem si trebuie sa ne-o traim frumos. Copilu sufera daca este prins intr-o casnicie urata. Eu am divortat dupa 19 ani, regret ca nu am fac acest lucru mai de demult. Mi-a spus un psiholog ca oamenii nu se schimba, e adevarat.

Eu asta nu inteleg, de ce sa va vanda dvs ap, cu ce il salveaza asta de la situatia de cosmar prin care trece ? S-o ia de mana pe femeie si s-o dea afara sau faceti schimb ( in acte) de case, mutati-va cu ea si cereti evacuarea ei.
Da, legal poate sa o dea afara, dar nu uitati, e insarcinata....poate sa ii faca rau fratelui meu mizand pe acest lucru, la serviciu de exemplu....eu in schimb, asa cum bine ati sesizat, nu am nicio problema s-o evacuez, m-am gandit sa ma mut cu ei o perioada :hammer:
Dar ramane problema apartamentului, daca fratele meu decedeaza pana copilul implineste 18 ani, mama lui si copilul se pot muta in acest apartament, nu? adica acest copil fiind unicul mostenitor dispune de apartament (asta e in regula), se va muta acolo, logic, cu mama lui.
Noi dorim ca aceasta femeie sa nu mai poata sa se foloseasca de nimic de la fratele meu, direct sau indirect.
1. Credeti ca ar ajuta varianta in care fratele meu sa imi doneze jumatate din apartament? sa fiu co-proprietar, asa as avea un cuvant de spus, legal vorbind.
2. Femeia are buletinul la adresa apartamentului in cauza, ce drepturi ii confera acest lucru?

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Care va fi partea mea ? ContSters412228 ContSters412228 In urmă cu multi ani ,mama a divorțat de tata.Apartamentul in care locuiam era al bunicilor mei.Bunica a murit prima.Apoi bunicul a vândut apartamentul ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepotii concubinului cfrserth cfrserth Buna ziua, Locuiesc in concubinaj cu Dl. X intr-o locuinta inchiriata. Nu avem si nu vom avea copii. Dl.X are un frate cu antecedente penale (delapidare) ... (vezi toată discuția)
Evacuare din locuinta a unei persoane fara domiciliu stabil la adresa mr2005 mr2005 Buna ziua, casa in care locuieste mama mea este proprietatea ei si a tatalui care este decedat.Din pacate nu am reusit sa facem succesiunea in urma decesului ... (vezi toată discuția)