Locuiesc in concubinaj cu Dl. X intr-o locuinta inchiriata. Nu avem si nu vom avea copii.
Dl.X are un frate cu antecedente penale (delapidare) care are 2 fii.
Dl. X le vireaza un ajutor banesc periodic. Fratele lui de cate ori ne vede ne reaminteste ca fiii lui sunt singurii nostri mostenitori (ne sfideaza...). In plus, pe langa ajutorul banesc, mai cere si alti bani, de cate ori are ocazia, pt ca ei sunt mai mereu in somaj... Nu exista relatii de prietenie, nu ne vizitam, ei il suna pe concubin strict pt a cere bani. Noi ii vedem o data pe an.
Acum intentionam sa cumparam o locuinta comuna.
As vrea sa stiu care e cea mai buna solutie pt a evita ca aceste persoane rau-intentionate sa ne mosteneasca , eventual sa ne dea si afara din casa la batranete ?
Sa ne casatorim si sa o cumparam ca sot si sotie pe numele amandurora ?
Sa cumparam fiecare jumatate din casa si sa locuim impreuna ?
Exista vreo posibilitate sa facem un act ca sotul supravietuitor sa nu poata fi dat afara din casa de mostenitori ?
Mentionez ca aceste persoane il hartuiesc pur si simplu pe concubinul meu (eu nu am niciun fel de relatii cu ei). Sunt singurele rude ale concubinului si pe asta si mizeaza (il ameninta ca daca nu ne dai bani, nu te mai sunam, nu mai vorbim cu tine, te dusmanim...).
Mai mentionez ca la ora actuala noi suntem separati cu banii, cu conturile din banca, si toate facturile sunt fie pe numele meu, fie pe numele lui, dar nimic in comun.
A doua intrebare : In eventualitatea ca fratele decedeaza si raman datorii la banci, concubinul meu "mosteneste" acele datorii ?
Doamna, toate astea se decid si in functie de ce doreste concubinul dv. Astfel, chiar daca gasim o solutie pentru problema asa cum se prezinta ea actualmente, in caz ca domnul se razgandeste, poate schimba prin acte ulterioare situatia mostenirii eventual... ce lasa, cui lasa... de aceea e important ca sa vedem si el ce anume doreste si sa gasiti o solutie in functie de dorintele ambilor.
Concubinul doreste sa aiba ca unici mostenitori fratele si nepotii.
Noi am pierdut un copil (sarcina in luna mare) , si concubinul a facut demersuri pt ca bunurile lui sa nu fie mostenite de copilul nenascut ci doar de copiii fratelui lui ( anume, si-a trecut apartamentul pe numele mamei lui, pt a fi sigur ca va fi mostenit de frate si nepoti)
Intre timp, cum de copii proprii nu mai poate fi vorba din motive medicale, s-a asternut linistea... dinaintea furtunii.
Caci in aceste conditii, cum ma pot eu pune la adapost ca sa nu ma arunce in strada aceste persoane lipsite de scrupule, carora nu le place munca si mai sunt si certate cu legea ?
In relatia cu concubinul, totul e bine pana la bani...(nu fumeaza, nu bea, participa la treburile casei, la concedii platim egal ) dar dragostea pt frate si nepoti este ... oarba. Desi aceste persoane se poarta foarte urat cu el, ii vorbesc urat ( hai, da-mi bani ca tot la mine or sa ajunga, ca doar noi te mostenim) rastit, ii cer bani fara jena ( sa ne trimiti..., sa ne dai...), el are o atitudine umila in fata lor. Lui frate-sau i-a platit chiar si datoriile ca sa evite puscaria pt delapidare... ( a facut ore suplimentare , duminici lucrate...) pe motiv ca doar un frate are .
Dar...Noi nu putem sta cu chirie toata viata.
Deci cum sa fac?
Sa-mi cumpar eu casa singura, si el sa stea la mine? Va avea el si neamurile lui vreun drept dupa moartea mea ?
Sa ne cumparam impreuna , adica doi proprietari necasatoriti sau casatoriti? , fiecare pe jumate de casa ?
Sa-si cumpere fiecare casa ?
In situatia data cred ca trebuie sa va cumparati singura o proprietate ,din surse proprii, si sa mentionati in actul de cumparare ca e din surse proprii(pt. ca in concubinaj mai intervin creante reciproce) iar daca nu sunteti casatoriti , concubinul nu va mosteneste .In plus puteti dispune in timpul vietii de bun dupa cum doriti. Daca veti cumpara in comun in cote de 50% fiecare , mostenitorii concubinului vor deveni coproprietari cu dvs.
Luati casa impreuna sau doar el si sa faca testament si sa va lase dreptul de a locui in casa pana la moarte iar rudelor partea sa din casa. Adica rudele mostenesc dar nu au dreptul nici sa intre in casa pana nu muriti. Discutati cu un notar pentru ca el stie cel mai bine cum se face.
Doamna, asa cum ati prezentat dvs situatia in care sunteti cu Dl.X....nu e prea stabila si nici nu va simtiti in siguranta. Se pare ca nici securitate emotionala nu exista, din partea dlui care este preocupat doar de rudele sale. Daca spuneti ca dl doreste ca bunurile sale, sa fie lasate doar fratelui si nepotilor de la frate, aceasta inseamna ca nu se gandeste la dvs, in sensul de a va proteja in cazul decesului sau.
Pt. binele dvs, asa cum v-a mai spus cineva, si eu cred ca ar fi de dorit sa va cumparati dvs o locuinta, pe numele dvs si macar stiti ca a apartine si nu ajungeti la mana nimanui si nici nu depindeti de cineva, inclusiv de concubinul dvs. Nu se stie cum pot evolua lucrurile intre dvs, de ce sa aveti complicatii , partaj, tribunal, dovada cine , cat a platit, certuri, etc..
Daca tot nu a dorit sa se casatoreasca cu dvs, iar bunurile sale - mostenirea, sunt strict pt familia sa, nu vad de ce sa cumparati o locuinta impreuna , la care sa aiba drept si persoanele de care spuneati.