avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nepotii concubinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nepotii concubinului

Buna ziua,

Locuiesc in concubinaj cu Dl. X intr-o locuinta inchiriata. Nu avem si nu vom avea copii.

Dl.X are un frate cu antecedente penale (delapidare) care are 2 fii.
Dl. X le vireaza un ajutor banesc periodic. Fratele lui de cate ori ne vede ne reaminteste ca fiii lui sunt singurii nostri mostenitori (ne sfideaza...). In plus, pe langa ajutorul banesc, mai cere si alti bani, de cate ori are ocazia, pt ca ei sunt mai mereu in somaj... Nu exista relatii de prietenie, nu ne vizitam, ei il suna pe concubin strict pt a cere bani. Noi ii vedem o data pe an.

Acum intentionam sa cumparam o locuinta comuna.

As vrea sa stiu care e cea mai buna solutie pt a evita ca aceste persoane rau-intentionate sa ne mosteneasca , eventual sa ne dea si afara din casa la batranete ?

Sa ne casatorim si sa o cumparam ca sot si sotie pe numele amandurora ?

Sa cumparam fiecare jumatate din casa si sa locuim impreuna ?

Exista vreo posibilitate sa facem un act ca sotul supravietuitor sa nu poata fi dat afara din casa de mostenitori ?

Mentionez ca aceste persoane il hartuiesc pur si simplu pe concubinul meu (eu nu am niciun fel de relatii cu ei). Sunt singurele rude ale concubinului si pe asta si mizeaza (il ameninta ca daca nu ne dai bani, nu te mai sunam, nu mai vorbim cu tine, te dusmanim...).

Mai mentionez ca la ora actuala noi suntem separati cu banii, cu conturile din banca, si toate facturile sunt fie pe numele meu, fie pe numele lui, dar nimic in comun.

A doua intrebare : In eventualitatea ca fratele decedeaza si raman datorii la banci, concubinul meu "mosteneste" acele datorii ?

Va multumesc

Dupa cele descrise in ultimele mesaje, cred ca aveti nevoie de o analiza atenta care tine doar partial de un avocat.
Referitor la relatia cu domnul, este doar alegerea si treaba dv., sigur. totusi, din experienta de avocat pe dreptul familiei va spun ca nu se prea ajunge la neintelegeri din cauza familiei ci numai din cauza celor doi si, mai ales, a modului cum fiecare se raporteaza la familia sa din copilarie.
Referitor la aspectele financiare, este absolut normal sa va preocupe siguranta financiara a dv. si, poate, cine stie, chiar a lui. Totusi, nu inteleg marja atat de ampla, caci fiecare poate sa-si ia o locuinta personala, sau ca va puteti lua impreuna etc., imi pare putin exagerat de mare plaja financiara unde va situati.
In privinta modului de achizitie, e mai putin important ca sunteti casatoriti sau nu, puteti sa incheiati acte de asministrare sau alte intelegeri financiare, sa dati declaratii care sa ateste exact situatia dv. la acel moment.
Nu e ok sa va platiti jumatate din facturi fiecare etc. Intretinerea legala este limitata la anumite persoane, insa intretinerea benevola poate fi extinsa la cine vrem. Asadar, in general, concubinii, chiar daca nu au aceasta obligatie legala unul fata de celalalt, isi ofera intretinere reciproca.
Referitor la apartamentul pe care domnul l-a trecut pe numele mamei ca sa nu fie mostenit de copil, ma indoiesc de faptul ca aceasta tranzactie mancatoare de bani l-ar fi ajutat cu ceva daca s-ar fi ajuns acolo, la mostenirea copilului. Totusi, referitor la aceasta tranzactie, nu inteleg cum de nu cunosteati acest apartament, dv. stati in chirie si multe altele.

Astfel, inteleg ca actele se fac la notar si se desfac in instanta, insa, ca sa nu ajungeti la asta, va sfatuiesc sa mergeti cu situatia concreta si exacta pentru o analiza juridica a ei, ca sa nu faceti simulari sau sa lasati loc de creante de diverse tipuri. actul cel mai bun reiese din situatia concreta de fapt si se incheie cu respectarea drepturilor tuturor celor implicati, chiar eventual.
Altfel, va cumparati singura si va organizati ca si cum nu ar exista el. Nu stiu insa daca asta e scopul sau cea mai buna cale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract imobil - sfat nasobraznic nasobraznic Am fost crescuta de un cuplu care au locuit in concubinaj.El ( tata) ma adoptat dar nu si ea ( care nu in acte mi_a devenit mama). Tati a murit si am ramas ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi în calitate de concubină? Calin Melita Calin Melita buna ziua.sint divortata,am 3 copii ,si trei nepoti,traiaesc in concubinaj de 15 ani ,am hotarat sa cumparam un teren pt o casa,terenul este cumparta pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)