avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuieli cu sponsorizarile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuieli cu sponsorizarile

In cazul in care o persoana juridica sponsorizeaza un ONG si intre administratorul(asociatul) persoanei juridice si cei care detin ONG exista grad de rudenie pana la nivelul 4, persoana juridica mai are parte de facilitatile fiscale(deducere la impozitul pe profit)?
Cel mai recent răspuns: ruthpatricia , utilizator 11:41, 29 Octombrie 2013
ruthpatricia a scris:

In cazul in care o persoana juridica sponsorizeaza un ONG si intre administratorul(asociatul) persoanei juridice si cei care detin ONG exista grad de rudenie pana la nivelul 4, persoana juridica mai are parte de facilitatile fiscale(deducere la impozitul pe profit)?


Art 21 Cod fiscal:

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale;

Norme:

Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi/sau care acordă burse private, pe bază de contract, în condiţiile Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă aceste cheltuieli însumate îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.



Legea 32/1994:

Art. 6. - Facilităţile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul:
a) sponsorizării reciproce între persoane fizice sau juridice;
b) sponsorizării efectuate de către rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv;
c) sponsorizării unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizată.


Exista opinii diferite daca se aplica art 6 din Legea 32/1994 si asupra art 21 din Codul fiscal sau nu. In Legea 32/1994 se spune "Facilităţile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul: ", iar la art 8 se mentionau facilitatile.

In Codul fiscal nu se mentioneaza vreo interdictie.

Totusi in Codul fiscal se abroga:

ART. 298 Abrogarea actelor normative

(1) La data intrării în vigoare a prezentului Cod fiscal se abrogă:
......
44. Orice alte dispoziţii contrare prezentului cod.



Potrivit Legii nr. 31/1990:

CAPITOLUL IV
Societăţile pe acţiuni
Despre administraţia societăţii / Sistemul unitar


Art. 144^4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.

Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare sportiv tohanean anca  tohanean anca O societate comerciala A doreste sa sponsorizeze un sportiv(persoana fizica) inregistrat M.T.S. si recunoscut de catre o persoana juridica ,membru federal in ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe bursa Cosmin140 Cosmin140 Buna ziua Societatea noastra se ocupa cu Formare Profesionala a Adultilor pentru vanzatori, bucatari etc. si dorim sa dam o suma de bani ca bursa. Cum se ... (vezi toată discuția)