avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept de somaj

buna ziua. lucrez de 30 luni la o firma cu jumatate de norma, salariu pe masura. inainte de jobul asta am fost in somaj, dupa care am intrerupere de un an si ceva fara activitate. mai inainte am aproximativ 10 ani trecuti in carnetul de munca. va rog, daca puteti sa-mi spuneti, daca am dreptul la somaj, pe ce perioada si cam ce suma. mentionez ca este singura sursa de venit, nu lucrez in alta parte. multumesc anticipat =D>
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 19 Octombrie 2013
Pentru a beneficia de somaj trebuie ca societatea la care lucrati sa va concedieze. Apoi trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni, dar cu norma intreaga. Daca ati lucrat cu 1/2 norma, atunci aveti nevoie de 24 luni lucrate.
Nu orice tip de concediere da posibilitatea fostului angajat sa beneficieze de somaj. Numai concedierea pentru motive neimputabile da aceasta posibilitate.
am 30 de luni lucrate, deci pot beneficia de somaj, nu? voiam sa stiu pe ce perioada si ce suma. multumesc mult.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Deoarece aveti cele 24 de luni lucrate cu 4 ore pe zi trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat, in ziua urmatoare aceleia in care ati foct concediat, pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dakyno dakyno Am lucrat de la 17 ani,dar la ultimul loc de munca,doar din februarie 2010 pana in decembrie 2010.As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Valoare indemnizatie somaj criscris1111 criscris1111 lucrez la o firma , am un contract de 2h/zi -215lei/luna , pana la 1 ianuarie 2014 am avut 1/h zi-100lei/luna, cat va fi indemnizatia de somaj in cazul ... (vezi toată discuția)
Somaj jumatate norma malik malik Buna ziua, rog a ma ajuta cu o intrebare privind somajul. Pentru 8.5 ani munciti, dintre care 3 cu norma intreaga si 5.5 cu jumatate de norma, daca se depun ... (vezi toată discuția)