avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neglijenta in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neglijenta in serviciu

Buna ziua,

Vreau sa va supun atentiei urmatoarea speta: In timpul concediului de odihna, in grecia mi-a fost spart autoturismul si furat din portbagajul acestuia un card bancar care apartinea companiei unde lucrez si pe care-l foloseam in deplasari interne. Pe langa cardul bancar mi-a fost furat telefonul mobil si 100euro. Pinul cardului se afla in telefon asa ca au reteas suma de 1300Euro de pe acel card.
Am declarant furtul la politie in Grecia si am declarant si orele si bancomatele de unde au fost extrase sumele (informatii ce le-am obtinut de la banca dupa ce am blocat cardul respectiv). Am un process verbal de constatare a furtului scris in greaca.
Acum dupa doua luni de la incident am gasit un job mai bun si am depus demisie. Cum este normal imi este solicitata suma. Momentan nu dispun de aceasta suma.
Mentionez ca in fisa postului am doar atributii tehnice, nimic legat de gestiunea banilor companiei. Cand am primit cardul respectiv nu am semnat cu compania nici un process verbal si nici nu am primit vreun set de reguli pentru utilizare (limite de sume, asigurare, drepturi si obligatii pentru utilizare si detinere)
Avand in vedere ca in fisa postului sunt prevazute doar deplasari interne nu inteleg de ce acel card a functionat in Grecia.
In procedura de "deplasari in interes de serviciu" nu este reglementat modul de utilizare al cardului respectiv.
Acum ma ameninta cu "neglijenta in serviciu si dosar penal" pentru ca am luat cu mine acel card in concediu.

Va rog sa ma ajutati cu o opinie, daca pot fi acuzar de neglijenta in serviciu si ce mi se poate intampla deca nu restitui suma.
Cel mai recent răspuns: mitumarius , utilizator 18:27, 22 Octombrie 2013
Puteti fi acuzat de altceva mai grav decat neglijenta in serviciu, intrucat la momentul furtului dvs va aflati in concediu de odihna si nu intr-o misiune/delegatie dispusa de angajator. Faptul ca ati luat cardul pentru deplasari interne la dvs in afara tarii si ca l-ati lasat in masina impreuna cu telefonul poate fi considerata o neglijenta, insa tot asa de bine poate fi si o complicitate sau o mascare a adevarului (ca ati cheltuit banii si ati raportat furtul cardului pentru a ascunde delapidarea)....In opinia mea, cel mai bine este sa platiti banii, eventual sa faceti o conventie de esalonare pe un timp mai mare ca sa puteti achita suma "pierduta", pentru a nu da posibilitatea angajatorului sa va faca plangere si sa ajungeti in alte posturi nedorite care sa va faca sa pierdeti si noul job, si sa aveti alte consecinte mai grave...
Am declarant politiei orele si bancomatele unde s-au facut sau s-au incercat tranzactii, Daca si-au facut datoria cred ca exista imagini cu chipul celor care mi-au spart masina(de la camerele de supraveghere ale bancomatelor). Cand am constatat spargerea eram impreuna cu cu sotia si alt cuplu, cu care am fost in excursie, si pot declara cele spuse de mine. Din pacate, chiar nu este o disparitie cu ghilimele cum ati mentionat mai sus

Asa cum am mentionat la primirea acelui card nu am semnat absolut nimic. Nu stiam ca nu am voie sa plec cu el, mai ales ca nu credeam ca functioneaza in afara. Mai mult de atatatata vreme cat nu aveam un set de reguli pe care sa fi semnat ca am luat la cunostinta, de ce credeti ca daca lasam cardul acasa si mi se spargea apartamentul si ajungeam la acelasi rezultat nu as fi fost acuzat ca trebuia sa fie cu mine?

In aceasta poveste nu exista ghilimele, eu detin acel card de opt ani si am facut sute de deplasari intermne fara ca sa poata cineva sa-mi reproseze nimic. Dupa ce ca mi-am distrus vacanta, am autoturismul deteriorat, am ramas fara telefon acum primesc si amenintari cu dosar penal, cred ca erte prea mult.

Pot fi acuzat de neglijenta? In fisa postului nu exista atributii cu privire la gestionarea de fonduri, iar pentru cardul respectiv nu am semnat nimic afara de actele ce se fac la banca cand ridici un card.
Ghilimelele au fost puse pentru a arata ca au mai fost situatii de genul celei mentionate dedvs si ca planeaza o suspiciune asupra dvs. Ati semnat pentru card dupa singur mentionati si deci aveati responsabilitatea pastrarii si utilizarii acestuia cu maxima diligenta. Asa cum am spus este posibila formularea unei plangeri impotriva dvs pentru neglijenta. De asemenea, sa stiti ca in eventualele foto de la bancomate nu apare furtul din masina, ci doar niste tipi care utilizeaza un card. Pana la acuzarea lor de furtul din masina este un drum destul de lung si anevoios. Nu trebuie sa urmati sfaturile primite pe un forum, insa puteti consulta un avocat,iar acesta va poate indruma cum sa procedati dupa ce ii explicate pe indelete tot ceea ce s-a intamplat efectiv.....succes
In primul rand nu trebuia sa aveti cardul asupra dv. in timpul concediului, si cu cat folositi cardul timp mai indelungat riscul de a se produce un eveniment nedorit creste, in cazul de fata s-a si produs.
In al doilea rand la constatarea pagubei trebuia sa anuntati prima data banca emitenta pentru a bloca retagerile ulterioare, numarul bancii trebuia sa figureze in agenda telefonului si nu pinul cardului, 4 cifre care in mod sigur sar in ochii hotului fata de 13 ale numerelor scrise in modul international
In mod sigur exista undeva, ca anexa la regulamentul intern sau in procedurile financiare, modul de utilizare al cardurilor care sunt proprietatea unei firme serioase (ca nu cred ca orice buticar ar pune la dispozitia angajatului un card cu sute sau mii de euro)
Ajungeti la o intelegere cu fostul angajator mai ales ca va dspartiti cu doar 2 luni dupa evenimente si daca intre sau dupa un timp hotii vor fi gasiti si poate puteti recupera suma platita. Asa iesiti mai ieftin si cu o despartire care nu va lasa un gust amar niciunuia dintre parti..
Din neglijenta dumneavoastra firma a pierdut bani. Sunteti cel responsabil oricum ati coti-o. Deci discutati cu firma si esalonati-va platile sau asteptati pana va actioneaza in justitie si apoi platiti si judecata si executarea. Faceti un angajament in scris semnat si acceptat de ambele parti si apoi il respectati.

Alte discuții în legătură

Card de credit ContSters22096 ContSters22096 am avut un card de credit, am utilizat limita de credit si nu mi-am achitat toate sumele retrase. acum banca m-a dat in judecata...mentionez ca am retras banii ... (vezi toată discuția)
Furt bani de pe card zsorox zsorox Am si eu o problema, mi s-a furat cardul cu pin cu tot, mi-a fost scoasa o suma de bani de pe card. Am fost la politie, am facut rost de imaginea de la ... (vezi toată discuția)
Cine cerceteaza o reclamatie privitor la furt de pe card electronic? celdecolo celdecolo Am reclamat sustragerea din casa a unui card impreuna cu hartia pe care era scris codul PIN .De pe card s-au extras toti banii,evident fara voia ... (vezi toată discuția)