avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in cazul CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in cazul CIM pe perioada determinata

Stimati domni,

Va rog sa ma ajutati in aceasta problema. In august am fost angajat pe perioada determinata de 3 luni (la 31 octombrie se termina). Pe 17 octombrie mi s-a comunicat ca nu mi se va mai prelungi contractul de munca si mi s-a cerut sa predau bunurile companiei (masina, telefon, laptop -ceea ce s-a si realizat in urma unui proces verbal) si mi s-a spus ca nu mai este necesar sa vin in continuare la serviciu pana la sfarsitul contractului. Am avut o presimtire negativa in acest sens si am trimis e-mail conducerii in care am intrebat daca faptul ca eu voi sta acasa va diminua salariul aferent lunii octombrie. Am primit raspuns (tot pe e-mail) ca mi se vor plati 5 zile de concediu (21-25 octombrie) si pentru restul perioadei de 4 zile din luna ( 28-31 octombrie) sa decid daca imi voi continua activitatea la firma (in acest caz va trebui sa comunic directiunii iar acesta imi va stabili programul de deplasare, sarcinile de serviciu si imi va da ordinul de serviciu si formularele de decont pentru RATB). De asemenea, mi s-a comunicat ca daca voi alege sa nu imi continui activitatea in cele 4 zile acestea imi vor fi scazute din salariul aferent lunii octombrie.

Avand in vedere cele de mai sus, vreau sa va intreb daca:
-in cazul CIM pe perioada determinata exista perioada de preaviz (in contractul CIM semnat de mine se mentioneaza ca preavizul este de 20 zile, dar nu stiu daca acesta se aplica si la CIM pe perioada determinata)?
- cum pot sa aflu daca contractul meu de munca a fost inregistrat?
- cate ore se lucreaza in preaviz?
- ceilalti colegi pentru aceleasi activitati beneficiaza de logistica aferenta (masina, mobil, laptop) si mie mi s-a transmit direct ca va trebui sa fac activitatea fara masina de serviciu (de celelalte nu s-a specificat ). In acest caz nu sunt discriminat? Precizez ca firma dispune de masini suplimentare.
- ma poate obliga sa-mi iau cele 5 zile de concediu aferente celor 3 luni lucrate? Este legal sa-mi iau concediu in preaviz?

Astept cu interes raspunsurile dumneavoastre. Va multumesc pentru atentie si intelegere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:28, 8 Septembrie 2014
1. Perioada de preaviz se acorda la concediere sau in cazul demisiei. Dar in cazul dvs., pe data de 31 octombrie CIM va inceta de drept. Dvs. aveti obligatia de a va executa toate clauzele stabilite prin contract pana la data incetarii a acestuia.
2. Ca sa aflati daca contractul a fost inregistrat in REVISAL, depuneti o solicitarea catre angajator, privind eliberarea a unei copii de pe pagina REVISAL cu inregistrarea contractului efectuara sau depuneti o solicitare in acest sens la ITM.
3. Conform art.87 din Codul Muncii
1) Referitor la conditiile de angajare si de munca, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
4. Nimeni nu va poate obliga sa va efectuati CO aferent perioadei lucrate. Daca doriti,puteti solicita efectuarea CO calculand incadrarea in perioada pana la data incetarii a CIM ( Ex. incepand cu data 25.10.13 pana in 31.10 13 inclusiv ). In caz ca doriti sa va executati raportul de munca pana la data a incetarii CIM, zilele al CO neefectuat va fi compensat in bani.
Stimata doamna,

in cazul CIM pe perioada determinata nu exista preaviz? Angajatorul nu trebuie sa ma anunte cu 20 zile inainte de expirarea contractului? Poate sa ma anunte in orice moment a lunii?
Da, dvs. ati incheiat un contract si de la bun inceput ati fost instiintat de toate clauzaele contractuale cu care banuiesc ca ati fost de acord...
art.16 din Codul Muncii
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
Va multumesc pentru raspunsuri. Deci in cazul meu (CIM pe perioada determinata) nu beneficiez de nici un drept (angajatorul imi poate comunica oricand ca nu se prelungeste contractul, imi cere sa predau bunurile companiei, imi spune ca pot sa raman acasa, ulterior unei solicitari imi spune ca in acest timp am concediu de odihna si dupa terminarea acestuia, daca vreau pot sa ma duc la munca (si tratat diferentiat fata de ceilalti colegi, fac referire la lipsa masinii de servici) voi fi platit iar daca nu ma duc mi se vor scade din suma finala) si nici nu pot face ceva legal pentru abuz/discriminare morala sau alte clauze care imi scapa mie ? Stiu ca sunt insistent dar mi se pare incredibil de discrepant statutul angajator-angajat.
Va multumesc pentru intelegere si raspunsurile pertinente.
1. In cazul c.i.m. incheiat pe durata determinata:
- angajatorul nu are nicio obligatie de a prelungi durata acestuia
- nu se acorda preaviz inainte de expirarea duratei pentru care a fost incheiat , angajatorul avand posibilitatea ca nu doreste prelungirea duratei si cu o zi inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat c.i.m.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa
si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, legea stabileste, in principal, in sarcina angajatorului eliberarea acestui document si nu in sarcina ITM-ului.

ITM-ul elibereaza extras REVISAL in anumite situatii si cu plata unei taxe conform Ordinului MMFPSPV nr. 1681/2013 privond aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii.

3. Despre ce preaviz este vorba? Intrucat, art.56 alin.1 lit.i Cmun. prevede ca , contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.

Alte discuții în legătură

Incetare cim mmarianne mmarianne Buna ziua, Unei salariate ( A ) ii inceteaza suspendarea CIM pt concediu crestere copil la data de 11 octombrie. Pe postul respectiv exista un salariat ( B ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul contractului de munca pe durata determinata cld cld Buna, In cazul in care contractul meu de munca este unul pe durata determinata mai trebuie sa respect termenul de preaviz? Motivul pentru care intreb ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz alina_puff alina_puff Buna ziua, In cauzul in care se primeste o notificare precum ca angajatorul isi restrange activitatea si iti da preavizu de 20 de zile trebuie lucrate si ... (vezi toată discuția)