Primul pas este informarea despre beneficiile medierii, conform legii informarea este obligatorie si gratuita.
Daca partile, in urma informarii, opteaza pentru rezolvarea conflictului prin mediere, atunci se trece la pasul doi: medierea propriu zisa. Aceasta nu este obligatorie prin lege si nu este gratuita.
Practic numai medierea propriu zisa se plateste.
Deci, se presupune, ca daca ati fost informat (gratuit) cu privire la beneficiile medierii si ati acceptat acest lucru, atunci onorariul perceput de mediator va fi suportat fie de partea carea a solicitat medierea, fie de ambele parti in mod egal, mai ales daca se ajunge la stingerea conflictului intervenit intre parti, prin mediere si incheirea acordului de mediere.
Informarea si eliberarea documentelor doveditoare ale indeplinirii procedurii sunt gratuite.
Convocarea celeilalte parti la sedinta de informare, daca este facuta de mediator la cererea partii solicitante, presupune suportarea de catre aceasta din urma a costurilor. Acestea nu sunt unitare si difera de la un mediator la altul in functie de o serie de aspecte concrete (modalitatea de expediere, numarul de expedieri, locatia destinatarului, alte demersuri pe care mediatorul le considera necesare si oportune pentru a asigura prezenta partii la informare, etc.).
Costurile medierii in sine, daca aceasta este solutia aleasa de parti ca urmare a informarii sau a propriilor principii sau dorinte, sunt suportate, de regula, in procente egale de partile implicate, daca acestea nu decid in alt mod.
Nu este vorba de nici o ""avansare a cheltuielilor de mediere"".
Daca in urma participarii la informarea prealabila, partile sunt de acord sa stinga litigiul prin mediere, se face un contract de mediere. In cadrul contractului, de comun acord partile hotarasc daca contavaloarea se suporta in mod egal de partile aflate in conflict sau numai de una din parti.