avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am sau nu dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am sau nu dreptul la somaj?

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare pentru cine ma poate ajuta:
-sunt angajat cu un contract pe perioada determinata, la sfarsitul acestei perioade intentionez sa nu mai continui la acest angajator, din motive personale, indiferent daca imi va propune sau nu un alt contract(pe perioada determinata sau nedeterminata).
-intrebarea este:voi beneficia sau nu de somaj la sfarsitul contractului? (Mentionez ca am 10 &ni vechime in munca, neintrerupta).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 22 Octombrie 2013
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Stagiul de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta, incetarea c.i.m. ca urmare a expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Inteleg, deci faptul ca angajatorul ar vrea sa_mi ofere un nou contract(pe perioada determinata) pe care eu nu vreau sa-l accept, nu ma impiedica sa intru in somaj,da? Ma gandeam ca poate intentia lui ajunge cumva la AJOFM care poate sa-mi impute ca refuz o oferta, de aici si intrebarea mea initiala...
1. Fiind vorba de un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (conf. art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.

2. - Prelungirea unui astfel de CIM se poate face numai cu acordul ambelor parti.
- Daca dvs. nu doriti atunci CIM inceteaza si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
marius_mihai80 a scris:

Inteleg, deci faptul ca angajatorul ar vrea sa_mi ofere un nou contract(pe perioada determinata) pe care eu nu vreau sa-l accept, ....


Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. O persoana care a fost angajata 3 ani la o firma si in 19.08.2013 a avut incetare CIM in baza art 55lit b,daca se angajeaza in luna octombrie la o ... (vezi toată discuția)
Posibilitate acordare ajutor somaj dupa reangajare pe o luna ALIN_33 ALIN_33 Buna ziua, Am o firma cu care administrez un magazin alimentar de 10 luni. Verisoara mea a lucrat la o institutie financiara, si a fost nevoita sa-si dea ... (vezi toată discuția)